Re: Služební automobil - PHM
Já se omlouvám, ale moc tomu nerozumím a ráda bych co nejjednodušší řešení. Firma mám jen jednoho zaměstnance - ten jezdí cca 3x týdně. Je to nepravidelné. Auto je v majetku společnosti, z. na cestě tankuje PHM a občas nějaká oprava, výměna pneu a případně parkovné. Ale není to víc než cca 3 tis. měsíčně. Pokud budu uplatňovat paušální výdaj - nic neeviduju (max. pro sebe, jestli skutečně jel tam kam měl), ale jak mu proplatím skutečné čerpání PHM a jak to zaúčtuju do pokladny.
.
>>
>>V případě, že byste neuplatnili paušál na dopravu,
>>všechny náklady s autem související se budou proplácet
>>v
>>plné výši.
>Já se omlouvám, ale moc tomu nerozumím a ráda bych co
>nejjednodušší řešení. Firma mám jen jednoho
>zaměstnance - ten jezdí cca 3x týdně. Je to nepravidelné. Auto
>je v majetku společnosti, z. na cestě tankuje PHM a
>občas nějaká oprava, výměna pneu a případně parkovné. Ale
>není to víc než cca 3 tis. měsíčně. Pokud budu
>uplatňovat paušální výdaj - nic neeviduju (max. pro sebe,
>jestli skutečně jel tam kam měl), ale jak mu proplatím
>skutečné čerpání PHM a jak to zaúčtuju do pokladny.
Pokud obětujete DPH z PHM tak je pro vás nákladově (a provozně, méně starostí s knihou jízd, soukromými jízdami atd.) výhodnější paušál. Skutečné náklady na PHM pak zaúčtujete jako nedaňový výdaj. Jestli zaměstnanec něco projede soukromně a vy to budete chtít po něm uhradit, jde to pořešit i jinak, než přiznat soukromé km.
Děkuji všem za pomoc- ještě bych ráda shrnula, jestli jsem paušální výdaje správně pochopila, DPH se klidně vzdám,je to měsíčně do 1tis., to mě nevytrhne - takže :1) není potřeba vést knihu jízd (případně jen pro mou vlastní kontrolu) 2)PHM, parkovné - nedaňový náklad - na konci roku naúčtuju 5tis. (někde se píše o 4 tis.) do nákl.- je v tom nějaký zásadní rozdíl?3) oprava, výměna pneu, olej atd může být naúčtováno do nákladů? A ještě jeden dotaz - pokud to budu řešit paušál. výd. - mám si vytvořit nějakou směrnic, vnitřní pokyn - pro případnou kontrolu?
Paušální výdaj na dopravu se vůbec účetnictví nedotkne, nebudete o něm účtovat. Účtujete o skutečných nákladech.
Paušální výdaj na dopravu můžete uplatnit v přiznání k dani příjmů PO. Co se výše týká, tak doporučuji přečíst přímo příslušný § ZDP. Částka ve výši 4.tis.Kč za měsíc se nikdy právnické osoby nemůže týkat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.