Re: Služební automobil - PHM
Ještě doplnění dotazu - jak by se postupovalo v případě uplatnění paušálních výdajů?
Já se omlouvám, ale moc tomu nerozumím a ráda bych co nejjednodušší řešení. Firma mám jen jednoho zaměstnance - ten jezdí cca 3x týdně. Je to nepravidelné. Auto je v majetku společnosti, z. na cestě tankuje PHM a občas nějaká oprava, výměna pneu a případně parkovné. Ale není to víc než cca 3 tis. měsíčně. Pokud budu uplatňovat paušální výdaj - nic neeviduju (max. pro sebe, jestli skutečně jel tam kam měl), ale jak mu proplatím skutečné čerpání PHM a jak to zaúčtuju do pokladny.
.
>>
>>V případě, že byste neuplatnili paušál na dopravu,
>>všechny náklady s autem související se budou proplácet
>>v
>>plné výši.
>Já se omlouvám, ale moc tomu nerozumím a ráda bych co
>nejjednodušší řešení. Firma mám jen jednoho
>zaměstnance - ten jezdí cca 3x týdně. Je to nepravidelné. Auto
>je v majetku společnosti, z. na cestě tankuje PHM a
>občas nějaká oprava, výměna pneu a případně parkovné. Ale
>není to víc než cca 3 tis. měsíčně. Pokud budu
>uplatňovat paušální výdaj - nic neeviduju (max. pro sebe,
>jestli skutečně jel tam kam měl), ale jak mu proplatím
>skutečné čerpání PHM a jak to zaúčtuju do pokladny.
Pokud obětujete DPH z PHM tak je pro vás nákladově (a provozně, méně starostí s knihou jízd, soukromými jízdami atd.) výhodnější paušál. Skutečné náklady na PHM pak zaúčtujete jako nedaňový výdaj. Jestli zaměstnanec něco projede soukromně a vy to budete chtít po něm uhradit, jde to pořešit i jinak, než přiznat soukromé km.
Děkuji všem za pomoc- ještě bych ráda shrnula, jestli jsem paušální výdaje správně pochopila, DPH se klidně vzdám,je to měsíčně do 1tis., to mě nevytrhne - takže :1) není potřeba vést knihu jízd (případně jen pro mou vlastní kontrolu) 2)PHM, parkovné - nedaňový náklad - na konci roku naúčtuju 5tis. (někde se píše o 4 tis.) do nákl.- je v tom nějaký zásadní rozdíl?3) oprava, výměna pneu, olej atd může být naúčtováno do nákladů? A ještě jeden dotaz - pokud to budu řešit paušál. výd. - mám si vytvořit nějakou směrnic, vnitřní pokyn - pro případnou kontrolu?
Paušální výdaj na dopravu se vůbec účetnictví nedotkne, nebudete o něm účtovat. Účtujete o skutečných nákladech.
Paušální výdaj na dopravu můžete uplatnit v přiznání k dani příjmů PO. Co se výše týká, tak doporučuji přečíst přímo příslušný § ZDP. Částka ve výši 4.tis.Kč za měsíc se nikdy právnické osoby nemůže týkat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
Prodal byt, aby mohl pražit. Dnes má Michal jednu z nejlepších káv v Evropě
Počet sledujících je přežitek. U mikroinfluencerů hledejte brand fit, radí odbornice
Kdo má status umělce, může od státu opět dostat až 90 tisíc korun
20. 8. 2014 13:57
Prosím o radu - firma s.r.o. má služební os. automobil. Zaměstnanec jej používá denně na SC (nakup, prodej zboží). Měsíčně spotřebuje PHM za cca 3000Kč. Jak se vede evidence ujetých km a proplacení nakoupených PHM - když tankuje, ještě většinou nemá prázdnou nádrž, tzn. že pak ještě zase jezdí dál - proplácí se celý ten doklad nebo jen jeho část? Navíc tankuje tam, kde je to výhodnější, levnější - takže netankuje pokaždé, když sedne do auta.Pokud bychom neuplatňovali DPH z nákupu PHM - je nějaká varianta evidence a proplácení? Nebo se dá uplatňovat např. nějaký paušální odpočet? A jakou evidenci k němu doložit ? Stačí např. denní kniha jízd?