Re: statutáři - prac. smlouva od 1.7.201
Myslím, že to dobře nechápete. Jednoduše řečeno - nemůže mít pracovní smlouvu na takovou funkci, která se "překrývá" s pravomocemi "statutára", např. ředitel (ale o tom stále ještě právníci diskutují). Pracovní smlouvu jako např. účetní, programátor nebo cokoli jiného než ředitel mít může. Ale tento pracovněprávní vztah musí být odsouhlasený valnou hromadou.
Mně se dostal do ruky tento text:
"Co se týká změn v organizaci obchodních společností, na závěr nesmí být opomenuto, že zákon o obchodních korporacích stanoví, že v souvislosti s výkonem každé funkce v kapitálové obchodní společnosti bude třeba dle §59 ZoK uzavřít Smlouvu o výkonu funkce, a to v písemné formě, kdy v ní musí být obligatorně obsaženy údaje o veškerých odměnách (a to včetně odměn ze zisku) které budou vypláceny členovi orgánu společnosti. Zejména je třeba mít na zřeteli skutečnost, že Smlouvy o výkonu funkce musí být uvedeny v soulad s novou právní úpravou nejpozději do 6 měsíců ode dne její účinnosti, tedy nejpozději do dne 1. 7. 2014. Orgánům společností, které nestihnou upravit svoje Smlouvy o výkonu funkce ve stanovené lhůtě, stanoví zákon o obchodních korporacích sankci bezplatného výkonu funkce."
- myslel jsem, že toto se týká statutárů, tak nevím?!?!
HonzaL
To abyste se nad problémem zamyslel...
Dle toho, co jsem si já nastudovala se domnívám, že na "běžnou práci" řekněme toho uklízeče, má statutár běžnou pracovní smlouvu, schválenou valnou hromadou. Ale pro výkon funkce jednatele (tedy pro zastupování společnosti, dojednávání obchodů) musí mít smlouvu o výkonu funkce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.