Re: Daň z převodu nemovitosti
Zustal tam takovy paskvil, jak je u nasich zakonodarcu zvykem :-(
Ano, "Dan z prevodu nemovitosti" se zmenila na "Dan z nabyti nemovitosti". Nazev by mohl asociovat, ze ji plati nabyvajici, ale chyba lavky, plati pro ni naprosto stejna pravidla jako doted pro "Dan z prevodu nemovitosti".
To znamena:
- prodavajici musi do konce 3. kalendarniho mesice nasledujiciho po ZAPISU noveho majitele na katastru, podat danove priznani a zaplatit dan
- za tuto dan zoopovidaji SPOLECNE prodavajici a kupujici, jinymi slovy, pokud do roka od ZAPISU nejsou penizky na FU, tak zacne uhanet KUPUJICIHO!
- ano, urcite je vhodne to upravit ve smlouve (kazdy trosku slusny pravnik to tam da)
- vrele doporucuji nechat odejit ZALOHU na dan, jako jednu castku kupni smlouvy, napr. se to dela elegantne tak, ze to odejde z jistotnim uctu
- dan je porad 4%
POZOR par zmen tady je:
- dan se neplati u NOVOSTAVEB do stari 5 let!!! (hodne dulezita zmena)
- dan se palti z vyssi castky samozrejme, ale nove se objevuji castky, ze kterych se to pocita:
kupni cena vs. 3/4 ceny z posudku
nebo
kupni cena vs. 3/4 vypoctene smerne hodnoty Financnim Uradem
Toz tak ;-)
Podekujte nasim zakonodarcum. Tato dan se me tyka a uz jsem tomu venoval spoustu casu, tak jsem se rad podelil ;-)
Jeste jako perlicka: Vyber teto dane je stejne nesmyslny jako vyber dane dedicke (ta je uz zrusena), nebot na jeji vyber (obsluhu) se spotrebuje VICE prostredku nez se vybere ;-(
NAvic brani prirozenemu pohybu osob za praci :-(
Sorry za dlouhu prispevek, ale musel jsem to ze sebe dostat :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.