Re: II.pilíř - zaměstnanec i OSVČ
Pokud má zaměstnavatele a tím je v jejím případě ÚP , kde se pěstounská odměna od 2013 chová jako pojištěný a zdaňovaný příjem,měli by si vše dodadečně dosrážet a přepočítat tam.
Z Vašeho dotazu to vypadá, že všechny info Vám tlumočí Vaše klientka ,nemusí Vám říkat pravdu nebo se přesně nedotázala. Je to pozdní nahlášení se vším všudy. Té účetní není co závidět. A ještě z pracáku :-))
>>Dobrý den, prosím o radu. Paní, pěstounka, která
>>pobírá mzdu od ÚP se loni přihlásila k II. pilíři.
>>Pracuje
>>i na DPP a je také živnostník na VPP. Dělala jsem jí
>>daňové přiznání a její základ pro výpočet je nula,
>>proto pro II. pilíř je výpočet také nulový. Zjistila
>>jsem,
>>že osoba na VPP nemusí podávat pojistné přiznání,
>>pokud má základ pro OSSZ nulový. Toto mi na FÚ
>>schválili.
Co je VPP - v kterém zákonu lze tento pojem najít? Máte od FÚ písemně "s kulatým razítkem" výše uvedené?
>>Paní jsem ovšem upozornila, že by se jí mělo odvádět
>>do II. pilíře ze zaměstnání.
Písemně? S potvrzením převzetí?
>
>Pokud má zaměstnavatele a tím je v jejím případě ÚP ,
>kde se pěstounská odměna od 2013 chová jako pojištěný
>a zdaňovaný příjem,měli by si vše dodadečně dosrážet a
>přepočítat tam.
>Z Vašeho dotazu to vypadá, že všechny info Vám tlumočí
>Vaše klientka ,nemusí Vám říkat pravdu nebo se přesně
>nedotázala. Je to pozdní nahlášení se vším všudy. Té
>účetní není co závidět. A ještě z pracáku :-))
Šárko, jste daňový poradce, když jste paní zpracovávala daňové přiznání? Pokud ne, tak máte zaděláno na problém. A velký.
NOZ § 5 a § 2950
Daňoví poradci mají uzavřené "neprůstřelné" smlouvy se svými klienty, když klient něco nenahlásí, nebo chybně nahlásí, tak je daňový poradce z obliga. Jak je to u Vás? Jak máte ošetřený vztah klient x zpracovatel daňového přiznání?
Děkuji za Vaše názory. Nejsem daňový poradce, jen účetní, nejsem odpovědna za to, že ona nenahlásí svému zaměstnavateli, že vstoupila do II. pilíře.... Já mám jen morální odpovědnost a paní ví, že jsem ji upozorňovala. Z hlediska zpracování jejího DP je vše v pořádku a v nejhorším bude dokládat nulové pojistné přiznání... ale to zaměstnání se mi nelíbí. Domníváte se tedy, že její mzdy dořeší účetní jejího zaměstnavatele? Ta dohoda o prac. činnosti tam nespadá, že?
PS: VPP - tím myslím vedlejší prac. poměr
Děkuji Vám. Š.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.