II.pilíř - zaměstnanec i OSVČ

• (neregistrovaný)

2. 10. 2014 14:32

Dobrý den, prosím o radu. Paní, pěstounka, která pobírá mzdu od ÚP se loni přihlásila k II. pilíři. Pracuje i na DPP a je také živnostník na VPP. Dělala jsem jí daňové přiznání a její základ pro výpočet je nula, proto pro II. pilíř je výpočet také nulový. Zjistila jsem, že osoba na VPP nemusí podávat pojistné přiznání, pokud má základ pro OSSZ nulový. Toto mi na FÚ schválili. Paní jsem ovšem upozornila, že by se jí mělo odvádět do II. pilíře ze zaměstnání. Ona ale zjistila na ÚP (který je její zaměstnavatel ), že pěstounské dávky nejsou příjem a proto nic odvádět nemusí. Nyní ji ale FÚ vyzval, že musí podat pojistné přiznání i za zaměstnání i z té dohody. Údajně. Poradí mi někdo, jak to tedy je? Pěstounské dávky jsou příjem se vším všudy (daň i odvody na SP i ZP). Dle mého názoru se skutečně z něj mělo odvádět do II. pilíře. A co ta DPP? Tam se to podle mne odvádět nemá, když tam není základ pro odvod na socku...
    Kdo to má teď řešit? Já, coby účetní, nebo její zaměstnavatel (resp. jeho účetní)? Ona musí zaplatit pět procent ze všech výplat z loňska (od data nabytí pr. moci) a to já z ročního výpisu o příjmech neudělám... a pak požádat o vrácení přeplatku na soc. poj. - to také u zaměstnavatele, ne? Děkuji za Váš čas. Šárka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).