Vlákno názorů k dotazu Kontrola OSSZ_nedoplatek pojistného od Daniela K. - Re: Kontrola OSSZ_nedoplatek pojistného viz ČSSZ"Jestliže nebylo pojistné zaplaceno...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 10. 2014 10:02

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: Kontrola OSSZ_nedoplatek pojistného
    viz ČSSZ
    "Jestliže nebylo pojistné zaplaceno ve stanovené lhůtě anebo bylo zaplaceno v nižší částce, než ve které mělo být zaplaceno, je plátce pojistného povinen platit penále.

Penále činí 0,05 % dlužné částky za každý kalendářní den, ve kterém dluh na pojistném trvá.

Penále se neplatí: za dobu ode dne následujícího po dni vydání platebního výměru do dne předcházejícímu dni jeho vykonatelnosti, pokud dlužné pojistné bylo zaplaceno do dne vykonatelnosti platebního výměru,

Plátce pojistného si v případě dlužného penále může požádat o jeho prominutí. Promíjení penále je upraveno v ustanovení § 104ch zákona č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, dále ve vyhlášce Ministerstva práce
    a sociálních věcí č. 161/1998 Sb., o promíjení penále správami sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů.

Žádost o prominutí penále spolu s vyplněným „Prohlášením k žádosti o prominutí penále“ se podává vždy u příslušné OSSZ (PSSZ, MSSZ Brno). Na prominutí penále není právní nárok. O žádosti
    o prominutí penále mohou správy sociálního zabezpečení rozhodovat pouze za předpokladu plné úhrady dluhu na pojistném."

• 23. 10. 2014 10:33

jo (neregistrovaný)

Re: Kontrola OSSZ_nedoplatek pojistného
    Děkuji, tím se jen potvrzuje to, že jsem se neměla ptát a srazit už v zářijové mzdě, holt jsem si naskočila :-( zajímalo by mne, jak je to v praxi s promíjením penále, zda má některá kolegyně zkušenost

• 23. 10. 2014 10:45

jo (neregistrovaný)

Re: výpočet_nedoplatek pojistného
    dobrý den, můžete prosím se mnou zkontrolovat ?
    21.000 VZ *31,5% odvod SP z-tel+zec=6615 pojistné, které nebylo odvedeno, z toho 0,05% je 3,31*104 kal.dnů vychází mi 345,- Kč penále ??
    je to skutečně ono ? pakliže by se jednalo o tuto částku, pak už to neřeším, já viděla ty 3 měsíce a měla jsem hrůzu už jen ze slova penále :-(
    je to správný výpočet prosím ?

• 23. 10. 2014 11:10

Re: výpočet_nedoplatek pojistného
    Ano. Penále by mělo být 344 Kč, pokud dlužné pojistné bude
    104. den na bankovním účtu ČSSZ.
    Hezký den.

• 23. 10. 2014 11:38

jo (neregistrovaný)

Re: Děkuji_nedoplatek pojistného
    Danielko, vy jste mi udělala takovou obrovskou radost, že ani nevíte jak velkou :-) zazmatkovala jsem a namísto, abych věcně sedla a zjistila si nejdříve to, co jste mi poslala vy, honily se mi hlavou tisícové částky za penále, mně se prostě zatmělo a nebyla jsem schopna rozumně uvažovat, takže ještě jednou moc děkuji a už se mi bude spát zase dobře :-) přeji vám krásný den jo :)

• 23. 10. 2014 11:49

jo, děkuji. Nikdy nic není tak horké, jak to na první pohled vypadá.
    Nikdo není neomylný. Příště zachovat chladnou hlavu a v klidu vyřešit.
    A pro příští noci vám přeji už klidný spánek a krásné sny :)

• 23. 10. 2014 12:57

jo (neregistrovaný)

jste skvělá :-) mě v mém věku mě už tak nic moc nerozhází, ale tenhle první nedoplatek se mnou zamával tím spíše, že kontrolorka absolutně nepřipustila, že v praxi je to mnohdy úplně jinak, než si ona představuje a úpravu programu, kterou jsem požadovala, urgovala a k mé velké radosti dovyřídila po 2 letech !! tak na to mi řekla, že teď už to je houby platný. A já přitom měla radost, že jsem to dotáhla do konce, sice jsme s tím SW skončili, ale zase jinému to může prospět a asi i její jednání mě rozhodilo. Holt jsem se nezabalila do bubliny a nechala její energii dojít až ke mně. Moc děkuji a krásný den :)
    Přesto všechno jsem za tuto kontrolu vděčná, protože mám další novou zkušenost, kde mohou v novém SW nastat chyby a jak je odhlalovat včas :)

• 23. 10. 2014 14:07

Re: nedoplatek pojistného
    ... zazmatkovala jsem a namísto, abych věcně sedla a zjistila si nejdříve to, co jste mi poslala vy, honily se mi hlavou tisícové
    >>>částky za penále, mně se prostě zatmělo a nebyla jsem
    >>>schopna rozumně uvažovat, takže ještě jednou moc děkuji a už
    >>>se mi bude spát zase dobře :-) přeji vám krásný den
    >>>jo :)
    >>
    >>jo, děkuji. Nikdy nic není tak horké, jak to na
    >>první pohled vypadá. Nikdo není neomylný. Příště zachovat chladnou hlavu a v klidu vyřešit.
    >>A pro příští noci vám přeji už klidný spánek a krásné
    >>sny :)
    >jste skvělá :-) mě v mém věku mě už tak nic moc
    >nerozhází, ale tenhle první nedoplatek se mnou zamával tím
    >spíše, že kontrolorka absolutně nepřipustila, že v
    >praxi je to mnohdy úplně jinak, než si ona představuje a
    >úpravu programu, kterou jsem požadovala, urgovala a k
    >mé velké radosti dovyřídila po 2 letech !! tak na to
    >mi řekla, že teď už to je houby platný. A já přitom
    >měla radost, že jsem to dotáhla do konce, sice jsme s tím
    >SW skončili, ale zase jinému to může prospět a asi i
    >její jednání mě rozhodilo. Holt jsem se nezabalila do
    >bubliny a nechala její energii dojít až ke mně. Moc
    >děkuji a krásný den :)
    >Přesto všechno jsem za tuto kontrolu vděčná, protože
    >mám další novou zkušenost, kde mohou v novém SW nastat
    >chyby a jak je odhlalovat včas :)

Programy jsou dobrými pomocníky, ale musí se jejich nastavení prověřovat a kontrolovat. Ne slepě jim důvěřovat, protože ne vždy je vše naprogramované dobře.
    Kontroloři jsou také jen lidi, kteří ne vždy mají pravdu, protože po vyjasnění okolností, může být i jinak, než jak to na první jejich pohled vypadá. Vůči kontrolám se mi osvědčily znalosti a zachovat klid, vstřícnoct a obhájit si dle platných zákonů daný postup.
    Hlavně se nenechat psyhicky rozhodit.
    S úsměvem a nadhledem jde všechno líp :)

• 23. 10. 2014 14:21

jo (neregistrovaný)

Re: nedoplatek pojistného
    jj. nedůvěřuji slepě, ale tím, že SW je pro mne stále ještě "nový", neznám všechny vychytávky a kontrolní systémy, ale věřím, že ho časem také zvládnu, mějte se pěkně a děkuji za podporu :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).