Re: Rozvodové řízení a sleva na děti
Dobrý den, ústně mít všechno nemůžete, slevu přece uplatňujete na základě nějakých listinných dokladů - rodné listy dětí, daňové Prohlášení a především potvrzení zaměstnavatele manželky (nebo její čestné prohlášení, nemá-li zaměstnavatele), že ona neuplatňuje slevu na děti. Takže jaké listinné doklady máte?
omlouvám se, špatně jsem se asi vyjádřila, ke slevě mám potvrzení, že manželka neuplatňuje plus potvrzení o studiu dětí, vše klasicky. Tím ústně jsem myslela tu informaci o rozvodovém řízení, svěření a výživném, kterou jsem se dozvěděla právě nyní.
>>>Prosím o radu zkušené mzdovky. V této v problematice
>>>rozvodu se skoro vůbec neorientuji. Zatím mám vše jen
>>>ústně od zaměstnance. Je u nás cca rok a uplatňuje
>>>slevu na děti (i u předchozího zam.), nyní jsem se
>>>dozvěděla, že je již dva roky v rozvodovém řízení a
>>>bylo mu
>>>určeno výživné, ale které vlastně neplatí, protože
>>>stále žijí ve společné domácnosti. Nyní má dojít k
>>>definitivnímu rozvodu. Jak nyní naložit se slevou, a
>>>jaké
>>>doklady mám po zaměstnanci chtít?
>>>Trochu se děsím, neměla mít slevu manželka,když jí
>>>byly děti svěřeny a jemu vyměřeno výživné již před
>>>těmi
>>>dvěma lety? Děkuji za každou radu a osvětlení!
>omlouvám se, špatně jsem se asi vyjádřila, ke slevě
>mám potvrzení, že manželka neuplatňuje plus potvrzení o
>studiu dětí, vše klasicky. Tím ústně jsem myslela tu
>informaci o rozvodovém řízení, svěření a výživném,
>kterou jsem se dozvěděla právě nyní.
Zákon o rodině platný do 31.12.2013
§ 50
(1) Nežijí-li rodiče nezletilého dítěte spolu a nedohodnou-li se o úpravě výchovy a výživy dítěte, může soud i bez návrhu rozhodnout, komu bude dítě svěřeno do výchovy a jak má každý z rodičů přispívat na jeho výživu.
... z čehož by mohlo vyplynout, že soud by nerozhodl o výživném, pokud by rodiče spolu žili ...
NOZ platný od 1.1.2014
§ 919
Nežijí-li spolu rodiče nezletilého dítěte, které nenabylo plné svéprávnosti, a nedohodnou-li se o plnění vyživovací povinnosti k dítěti, nebo žijí-li rodiče takového dítěte spolu, ale jeden z nich vyživovací povinnost k dítěti neplní, postupuje soud podle § 915 až 918. To platí i v případě, že soud rozhoduje o péči o nezletilé dítě, které nenabylo plné svéprávnosti, pokud se rodiče nedohodnou o plnění vyživovací povinnosti k dítěti.
... tak tady se nám to asi komplikuje, soud může rozhodnout o výživném i když rodiče spolu žijí ...
Nejsem právník, takže prosím brát s rezervou
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.