Re: Rozvodové řízení a sleva na děti
Dobrý den, ústně mít všechno nemůžete, slevu přece uplatňujete na základě nějakých listinných dokladů - rodné listy dětí, daňové Prohlášení a především potvrzení zaměstnavatele manželky (nebo její čestné prohlášení, nemá-li zaměstnavatele), že ona neuplatňuje slevu na děti. Takže jaké listinné doklady máte?
omlouvám se, špatně jsem se asi vyjádřila, ke slevě mám potvrzení, že manželka neuplatňuje plus potvrzení o studiu dětí, vše klasicky. Tím ústně jsem myslela tu informaci o rozvodovém řízení, svěření a výživném, kterou jsem se dozvěděla právě nyní.
>>>Prosím o radu zkušené mzdovky. V této v problematice
>>>rozvodu se skoro vůbec neorientuji. Zatím mám vše jen
>>>ústně od zaměstnance. Je u nás cca rok a uplatňuje
>>>slevu na děti (i u předchozího zam.), nyní jsem se
>>>dozvěděla, že je již dva roky v rozvodovém řízení a
>>>bylo mu
>>>určeno výživné, ale které vlastně neplatí, protože
>>>stále žijí ve společné domácnosti. Nyní má dojít k
>>>definitivnímu rozvodu. Jak nyní naložit se slevou, a
>>>jaké
>>>doklady mám po zaměstnanci chtít?
>>>Trochu se děsím, neměla mít slevu manželka,když jí
>>>byly děti svěřeny a jemu vyměřeno výživné již před
>>>těmi
>>>dvěma lety? Děkuji za každou radu a osvětlení!
>omlouvám se, špatně jsem se asi vyjádřila, ke slevě
>mám potvrzení, že manželka neuplatňuje plus potvrzení o
>studiu dětí, vše klasicky. Tím ústně jsem myslela tu
>informaci o rozvodovém řízení, svěření a výživném,
>kterou jsem se dozvěděla právě nyní.
Zákon o rodině platný do 31.12.2013
§ 50
(1) Nežijí-li rodiče nezletilého dítěte spolu a nedohodnou-li se o úpravě výchovy a výživy dítěte, může soud i bez návrhu rozhodnout, komu bude dítě svěřeno do výchovy a jak má každý z rodičů přispívat na jeho výživu.
... z čehož by mohlo vyplynout, že soud by nerozhodl o výživném, pokud by rodiče spolu žili ...
NOZ platný od 1.1.2014
§ 919
Nežijí-li spolu rodiče nezletilého dítěte, které nenabylo plné svéprávnosti, a nedohodnou-li se o plnění vyživovací povinnosti k dítěti, nebo žijí-li rodiče takového dítěte spolu, ale jeden z nich vyživovací povinnost k dítěti neplní, postupuje soud podle § 915 až 918. To platí i v případě, že soud rozhoduje o péči o nezletilé dítě, které nenabylo plné svéprávnosti, pokud se rodiče nedohodnou o plnění vyživovací povinnosti k dítěti.
... tak tady se nám to asi komplikuje, soud může rozhodnout o výživném i když rodiče spolu žijí ...
Nejsem právník, takže prosím brát s rezervou
Snad nebude zaměstnanec proti... Pokud to uděláme takto, potřebuji pak vůbec rozsudek o rozvodu?
A ještě podotázka, zaměstnanec si zřejmě požádá o snížení výživného, to nás asi soud obešle kvůli výdělkům, tam se uvádí čistý příjem? Ptám se, kvůli tomu, že pokud se příjmy vyplňuji třeba rok zpětně (netuším), tak tam bude mít slevu, nebo to nějak soud bere do úvahy, že následně ji mít nebude?
řekla bych že mzdovka není detektivní kancelář, že to má nahlásit zaměstnanec. ale pokud žije ve společné domácnosti s dítětem a manželka neuplatnuje, tak nevidím problém..měla jsem něco podobného ale nežili již spolu, rozsudek byl o výživném i svěření do péče.. jednalo se o 3 měsíce vyplaceného bonusu otci... kontrola byla i jsem na toto upozornila, řekla mi z FU že je hlavní že není uplatňováno 2x..
Ano paní Líbo, přesně takhle nějak je v tomto případě.
A nevíte, jak je to s těmi výdělky k soudu, jak se ptám výše? Chtějí za rok nebo za půl roku, a uvádí se tam ta sleva? Já jen na co se mám připravit. Hodně kdysi dávno jsem to vyplňovala, ale už si to nepamatuji, jen co mi uvízlo, že tenkrát chtěli i uvést cestovní náhrady, což mě překvapilo..
Taky si myslím. Jak už někdo výše psal, v tichosti ukončit a nerozmazávat. A doufat, že si matka nevzpomene, že by si mohla dát zpětně DP a uplatnit ona a nerozmázne to ona. Mzdová není detektiv, ale když se to provalí, kdo bude opravovat zpětně mzdy??
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 11. 2014 8:46
Prosím o radu zkušené mzdovky. V této v problematice rozvodu se skoro vůbec neorientuji. Zatím mám vše jen ústně od zaměstnance. Je u nás cca rok a uplatňuje slevu na děti (i u předchozího zam.), nyní jsem se dozvěděla, že je již dva roky v rozvodovém řízení a bylo mu určeno výživné, ale které vlastně neplatí, protože stále žijí ve společné domácnosti. Nyní má dojít k definitivnímu rozvodu. Jak nyní naložit se slevou, a jaké doklady mám po zaměstnanci chtít?
Trochu se děsím, neměla mít slevu manželka,když jí byly děti svěřeny a jemu vyměřeno výživné již před těmi dvěma lety? Děkuji za každou radu a osvětlení!