Re: Profesní pojištění účetních
Díky Pavle. Já to trošku přeháním, chtěl jsem vyvolat diskusi. Osobně mám ŽL i na Poradenskou a konzultační činnost, tam spadne taky spousta činností, byť daňové ne. Zákon o daňovém poradenství v §1 definuje daňové poradenství jako poskytování právní pomoci a finančně ekonomických rad ve věcech daní. Myslím, že sestavení přiznání v rámci tvorby uzávěrky není radou, ale převzetím povinnosti odbornou osobou (účetní) a spadá pod vázanou živnost Vedení účetnictví, neboť bez výpočtu daní nezaúčtuji. Ale pojišťovna to vidí jinak a protože je to má první pojistná událost po dvaceti letech činnosti tak jsem byl její reakcí překvapen. Požádal jsem MPO, které je autorem nařízení vlády o náplni živností o vyjádření. Myslím, že by svaz účetních měl usilovat více o práva svých členů, když už s ČSOB poj.nabízí tyhle pojistky a oba znají reálný rozsah práce účetních...
Mám za sebou letos teprve první školení, ten §7/1/c mne překvapuje. Vždycky to byl, pokud se nepletu, §10 (ve smyslu Ostatní příjmy nespadající do § 6-9) s možností odečíst si jen přímé náklady bez režijních a bez možnosti v budoucnu odečíst případnou ztrátu ... Pokud by to šlo do §7 pak s odvodem pojistného, že? Má to logiku pokud je nedovolené podnikání stále podnikáním ... Zajímavé, za týden další školení, tak se na to zeptám :) Díky, hezký víkend.
>>>
>>>>Davide,
>>>>
>>>>vyjádřím se jen k Vašemu tvrzení:
>>>>
>>>>"Podle zákona podnikám neoprávněně (příjem nikoliv
>>>>podle §7 a tedy bez paušálu)..."
>>>>
>>>>Od 1.1.2014 je neoprávněné podnikání podřazeno, podle
>>>>mých informací, pod § 7/1/c ZDP.
>>>>
>>>>Hezký den!
>>>
>>>Díky Pavle. Já to trošku přeháním, chtěl jsem vyvolat
>>>diskusi. Osobně mám ŽL i na Poradenskou a konzultační
>>>činnost, tam spadne taky spousta činností, byť daňové
>>>ne. Zákon o daňovém poradenství v §1 definuje daňové
>>>poradenství jako poskytování právní pomoci a finančně
>>>ekonomických rad ve věcech daní. Myslím, že sestavení
>>>přiznání v rámci tvorby uzávěrky není radou, ale
>>>převzetím povinnosti odbornou osobou (účetní) a spadá
>>>pod
>>>vázanou živnost Vedení účetnictví, neboť bez výpočtu
>>>daní nezaúčtuji. Ale pojišťovna to vidí jinak a
>>>protože
>>>je to má první pojistná událost po dvaceti letech
>>>činnosti tak jsem byl její reakcí překvapen. Požádal
>>>jsem
>>>MPO, které je autorem nařízení vlády o náplni
>>>živností
>>>o vyjádření. Myslím, že by svaz účetních měl usilovat
>>>více o práva svých členů, když už s ČSOB poj.nabízí
>>>tyhle pojistky a oba znají reálný rozsah práce
>>>účetních...
>>>
>>>
>>>Mám za sebou letos teprve první školení, ten §7/1/c
>>>mne překvapuje. Vždycky to byl, pokud se nepletu, §10
>>>(ve smyslu Ostatní příjmy nespadající do § 6-9) s
>>>možností odečíst si jen přímé náklady bez režijních a
>>>bez
>>Davide, přečtěte si §420 odst.1 nového obč. zákoníku
>>-
>>tedy vymezení, kdo je podnikatelem.
>
>Jo, ale co 421/2? "Má se za to, že podnikatelem je
>osoba, která má k podnikání živnostenské nebo jiné
>oprávnění podle jiného zákona."
"Má se za to" je vyvratitelná právní domněnka.
Mj. tím, že poskytnete poradenství (např. vyplníte daňové přiznání, poskytnete daňovou radu) je na Vás nahlíženo dle §4,§5 a §2950.
Haha, snad se v tom nemotáme. O mé povinnosti nahradit škodu klientovi nepochybuji a Vaše argumenty to potvrzují. V původním vlákně jsem řešil, zda součástí oprávnění k činnosti Vedení účetnictví je i například sestavení daňového přiznání k DPH, souhrnného hlášení či výkazů k PDP osobě, které vedu účetnictví s ohledem na mé pojištění této činnosti a nebo zda tato hlášení může sestavit jen zaměstnanec poplatníka nebo daňový poradce neb se jedná o poradenství. Tohle nevím.
Pak Pavel napsal, že by příjem z činnosti bez ŽL mohl nově spadat pod §7/1/c a máme nové, zajímavé téma. Uvedené ustanovení zákona označuje činnost jako "podnikání" a obč.zak. tam mám ono "má se za to" , Otázka zní, pokud někdo podniká bez ŽL, zda je jeho činnost "podnikání" ... Nejsem právník, když vyvrátím domněku o oprávnění k podnikání absencí povolení, pak se nejedná o podnikání ne? Je to činnost s povinností uhradit případnou škodu, ale ne podnikání? Pak bych ten příjem viděl v §10 ...
Neoprávněné podnikání je § 7/1/c
Davide,
paskvil NOZ přinesl mnoho změn, které teprve postupně vyplouvají na povrch. Pachatelé NOZu je možná ani nezamýšleli, ale do NOZu je vtělili a ostatní zákony to musí nějak vstřebat.
Budu se držet pouze neoprávněného podnikání a jeho zdanění.
Začátkem roku 2014 jsem to konzultoval s Ing. Sedlákovou z MF. Ta potvrdila § 7/1/c ZDP.
V průběhu prázdnin 2014 se připomínkoval nový Pokyn k ZDP, který má nahradit Pokyn D-6. Z návrhu nového Pokynu cituji:
"2. Za příjmy podle § 7 odst. 1 písm. c) zákona se také považují příjmy ze samostatné činnosti ve smyslu § 420 odst. 1 občanského zákoníku provozované bez příslušného podnikatelského oprávnění."
Já tedy příjem bez příslušného podnikatelského oprávnění vidím v § 7/1/c.
Ale svůj názor nikomu nevnucuji. Ponechte si svůj názor jakož i já si ponechávám názor svůj.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.