Vlákno názorů k dotazu Profesní pojištění účetních od Pavel Jirsa - Re: Profesní pojištění účetních Davide,vyjádřím se jen k Vašemu...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 11. 2014 1:42

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: Profesní pojištění účetních
    Davide,

vyjádřím se jen k Vašemu tvrzení:

"Podle zákona podnikám neoprávněně (příjem nikoliv podle §7 a tedy bez paušálu)..."

Od 1.1.2014 je neoprávněné podnikání podřazeno, podle mých informací, pod § 7/1/c ZDP.

Hezký den!

• 22. 11. 2014 10:00

dAVID1 (neregistrovaný)

Díky Pavle. Já to trošku přeháním, chtěl jsem vyvolat diskusi. Osobně mám ŽL i na Poradenskou a konzultační činnost, tam spadne taky spousta činností, byť daňové ne. Zákon o daňovém poradenství v §1 definuje daňové poradenství jako poskytování právní pomoci a finančně ekonomických rad ve věcech daní. Myslím, že sestavení přiznání v rámci tvorby uzávěrky není radou, ale převzetím povinnosti odbornou osobou (účetní) a spadá pod vázanou živnost Vedení účetnictví, neboť bez výpočtu daní nezaúčtuji. Ale pojišťovna to vidí jinak a protože je to má první pojistná událost po dvaceti letech činnosti tak jsem byl její reakcí překvapen. Požádal jsem MPO, které je autorem nařízení vlády o náplni živností o vyjádření. Myslím, že by svaz účetních měl usilovat více o práva svých členů, když už s ČSOB poj.nabízí tyhle pojistky a oba znají reálný rozsah práce účetních...

Mám za sebou letos teprve první školení, ten §7/1/c mne překvapuje. Vždycky to byl, pokud se nepletu, §10 (ve smyslu Ostatní příjmy nespadající do § 6-9) s možností odečíst si jen přímé náklady bez režijních a bez možnosti v budoucnu odečíst případnou ztrátu ... Pokud by to šlo do §7 pak s odvodem pojistného, že? Má to logiku pokud je nedovolené podnikání stále podnikáním ... Zajímavé, za týden další školení, tak se na to zeptám :) Díky, hezký víkend.

• 22. 11. 2014 10:18

alen1 (neregistrovaný)

Davide, přečtěte si §420 odst.1 nového obč. zákoníku - tedy vymezení, kdo je podnikatelem.

• 22. 11. 2014 11:28

dAVID1 (neregistrovaný)

Jo, ale co 421/2? "Má se za to, že podnikatelem je osoba, která má k podnikání živnostenské nebo jiné oprávnění podle jiného zákona."

• 22. 11. 2014 11:58

alen1 (neregistrovaný)

>>>
    >>>>Davide,
    >>>>
    >>>>vyjádřím se jen k Vašemu tvrzení:
    >>>>
    >>>>"Podle zákona podnikám neoprávněně (příjem nikoliv
    >>>>podle §7 a tedy bez paušálu)..."
    >>>>
    >>>>Od 1.1.2014 je neoprávněné podnikání podřazeno, podle
    >>>>mých informací, pod § 7/1/c ZDP.
    >>>>
    >>>>Hezký den!
    >>>
    >>>Díky Pavle. Já to trošku přeháním, chtěl jsem vyvolat
    >>>diskusi. Osobně mám ŽL i na Poradenskou a konzultační
    >>>činnost, tam spadne taky spousta činností, byť daňové
    >>>ne. Zákon o daňovém poradenství v §1 definuje daňové
    >>>poradenství jako poskytování právní pomoci a finančně
    >>>ekonomických rad ve věcech daní. Myslím, že sestavení
    >>>přiznání v rámci tvorby uzávěrky není radou, ale
    >>>převzetím povinnosti odbornou osobou (účetní) a spadá
    >>>pod
    >>>vázanou živnost Vedení účetnictví, neboť bez výpočtu
    >>>daní nezaúčtuji. Ale pojišťovna to vidí jinak a
    >>>protože
    >>>je to má první pojistná událost po dvaceti letech
    >>>činnosti tak jsem byl její reakcí překvapen. Požádal
    >>>jsem
    >>>MPO, které je autorem nařízení vlády o náplni
    >>>živností
    >>>o vyjádření. Myslím, že by svaz účetních měl usilovat
    >>>více o práva svých členů, když už s ČSOB poj.nabízí
    >>>tyhle pojistky a oba znají reálný rozsah práce
    >>>účetních...
    >>>
    >>>
    >>>Mám za sebou letos teprve první školení, ten §7/1/c
    >>>mne překvapuje. Vždycky to byl, pokud se nepletu, §10
    >>>(ve smyslu Ostatní příjmy nespadající do § 6-9) s
    >>>možností odečíst si jen přímé náklady bez režijních a
    >>>bez

>>Davide, přečtěte si §420 odst.1 nového obč. zákoníku
    >>-
    >>tedy vymezení, kdo je podnikatelem.
    >
    >Jo, ale co 421/2? "Má se za to, že podnikatelem je
    >osoba, která má k podnikání živnostenské nebo jiné
    >oprávnění podle jiného zákona."
    "Má se za to" je vyvratitelná právní domněnka.
    Mj. tím, že poskytnete poradenství (např. vyplníte daňové přiznání, poskytnete daňovou radu) je na Vás nahlíženo dle §4,§5 a §2950.

• 22. 11. 2014 13:36

dAVID1 (neregistrovaný)

Haha, snad se v tom nemotáme. O mé povinnosti nahradit škodu klientovi nepochybuji a Vaše argumenty to potvrzují. V původním vlákně jsem řešil, zda součástí oprávnění k činnosti Vedení účetnictví je i například sestavení daňového přiznání k DPH, souhrnného hlášení či výkazů k PDP osobě, které vedu účetnictví s ohledem na mé pojištění této činnosti a nebo zda tato hlášení může sestavit jen zaměstnanec poplatníka nebo daňový poradce neb se jedná o poradenství. Tohle nevím.

Pak Pavel napsal, že by příjem z činnosti bez ŽL mohl nově spadat pod §7/1/c a máme nové, zajímavé téma. Uvedené ustanovení zákona označuje činnost jako "podnikání" a obč.zak. tam mám ono "má se za to" , Otázka zní, pokud někdo podniká bez ŽL, zda je jeho činnost "podnikání" ... Nejsem právník, když vyvrátím domněku o oprávnění k podnikání absencí povolení, pak se nejedná o podnikání ne? Je to činnost s povinností uhradit případnou škodu, ale ne podnikání? Pak bych ten příjem viděl v §10 ...

• 22. 11. 2014 16:38

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Neoprávněné podnikání je § 7/1/c
    Davide,

paskvil NOZ přinesl mnoho změn, které teprve postupně vyplouvají na povrch. Pachatelé NOZu je možná ani nezamýšleli, ale do NOZu je vtělili a ostatní zákony to musí nějak vstřebat.

Budu se držet pouze neoprávněného podnikání a jeho zdanění.

Začátkem roku 2014 jsem to konzultoval s Ing. Sedlákovou z MF. Ta potvrdila § 7/1/c ZDP.

V průběhu prázdnin 2014 se připomínkoval nový Pokyn k ZDP, který má nahradit Pokyn D-6. Z návrhu nového Pokynu cituji:

"2. Za příjmy podle § 7 odst. 1 písm. c) zákona se také považují příjmy ze samostatné činnosti ve smyslu § 420 odst. 1 občanského zákoníku provozované bez příslušného podnikatelského oprávnění."

Já tedy příjem bez příslušného podnikatelského oprávnění vidím v § 7/1/c.

Ale svůj názor nikomu nevnucuji. Ponechte si svůj názor jakož i já si ponechávám názor svůj.

Hezký den!

• 24. 11. 2014 8:25

dAVID1 (neregistrovaný)

Re: Neoprávněné podnikání je § 7/1/c
    Dal jsem si na rekodifikaci rok čas, protože na to ještě nemám nervy :) Tak bude-li nový pokyn, tím lépe ... Díky Pavle, mějte se taky hezky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).