Re: Profesní pojištění účetních
Davide,
vyjádřím se jen k Vašemu tvrzení:
"Podle zákona podnikám neoprávněně (příjem nikoliv podle §7 a tedy bez paušálu)..."
Od 1.1.2014 je neoprávněné podnikání podřazeno, podle mých informací, pod § 7/1/c ZDP.
Hezký den!
Díky Pavle. Já to trošku přeháním, chtěl jsem vyvolat diskusi. Osobně mám ŽL i na Poradenskou a konzultační činnost, tam spadne taky spousta činností, byť daňové ne. Zákon o daňovém poradenství v §1 definuje daňové poradenství jako poskytování právní pomoci a finančně ekonomických rad ve věcech daní. Myslím, že sestavení přiznání v rámci tvorby uzávěrky není radou, ale převzetím povinnosti odbornou osobou (účetní) a spadá pod vázanou živnost Vedení účetnictví, neboť bez výpočtu daní nezaúčtuji. Ale pojišťovna to vidí jinak a protože je to má první pojistná událost po dvaceti letech činnosti tak jsem byl její reakcí překvapen. Požádal jsem MPO, které je autorem nařízení vlády o náplni živností o vyjádření. Myslím, že by svaz účetních měl usilovat více o práva svých členů, když už s ČSOB poj.nabízí tyhle pojistky a oba znají reálný rozsah práce účetních...
Mám za sebou letos teprve první školení, ten §7/1/c mne překvapuje. Vždycky to byl, pokud se nepletu, §10 (ve smyslu Ostatní příjmy nespadající do § 6-9) s možností odečíst si jen přímé náklady bez režijních a bez možnosti v budoucnu odečíst případnou ztrátu ... Pokud by to šlo do §7 pak s odvodem pojistného, že? Má to logiku pokud je nedovolené podnikání stále podnikáním ... Zajímavé, za týden další školení, tak se na to zeptám :) Díky, hezký víkend.
>>>
>>>>Davide,
>>>>
>>>>vyjádřím se jen k Vašemu tvrzení:
>>>>
>>>>"Podle zákona podnikám neoprávněně (příjem nikoliv
>>>>podle §7 a tedy bez paušálu)..."
>>>>
>>>>Od 1.1.2014 je neoprávněné podnikání podřazeno, podle
>>>>mých informací, pod § 7/1/c ZDP.
>>>>
>>>>Hezký den!
>>>
>>>Díky Pavle. Já to trošku přeháním, chtěl jsem vyvolat
>>>diskusi. Osobně mám ŽL i na Poradenskou a konzultační
>>>činnost, tam spadne taky spousta činností, byť daňové
>>>ne. Zákon o daňovém poradenství v §1 definuje daňové
>>>poradenství jako poskytování právní pomoci a finančně
>>>ekonomických rad ve věcech daní. Myslím, že sestavení
>>>přiznání v rámci tvorby uzávěrky není radou, ale
>>>převzetím povinnosti odbornou osobou (účetní) a spadá
>>>pod
>>>vázanou živnost Vedení účetnictví, neboť bez výpočtu
>>>daní nezaúčtuji. Ale pojišťovna to vidí jinak a
>>>protože
>>>je to má první pojistná událost po dvaceti letech
>>>činnosti tak jsem byl její reakcí překvapen. Požádal
>>>jsem
>>>MPO, které je autorem nařízení vlády o náplni
>>>živností
>>>o vyjádření. Myslím, že by svaz účetních měl usilovat
>>>více o práva svých členů, když už s ČSOB poj.nabízí
>>>tyhle pojistky a oba znají reálný rozsah práce
>>>účetních...
>>>
>>>
>>>Mám za sebou letos teprve první školení, ten §7/1/c
>>>mne překvapuje. Vždycky to byl, pokud se nepletu, §10
>>>(ve smyslu Ostatní příjmy nespadající do § 6-9) s
>>>možností odečíst si jen přímé náklady bez režijních a
>>>bez
>>Davide, přečtěte si §420 odst.1 nového obč. zákoníku
>>-
>>tedy vymezení, kdo je podnikatelem.
>
>Jo, ale co 421/2? "Má se za to, že podnikatelem je
>osoba, která má k podnikání živnostenské nebo jiné
>oprávnění podle jiného zákona."
"Má se za to" je vyvratitelná právní domněnka.
Mj. tím, že poskytnete poradenství (např. vyplníte daňové přiznání, poskytnete daňovou radu) je na Vás nahlíženo dle §4,§5 a §2950.
Haha, snad se v tom nemotáme. O mé povinnosti nahradit škodu klientovi nepochybuji a Vaše argumenty to potvrzují. V původním vlákně jsem řešil, zda součástí oprávnění k činnosti Vedení účetnictví je i například sestavení daňového přiznání k DPH, souhrnného hlášení či výkazů k PDP osobě, které vedu účetnictví s ohledem na mé pojištění této činnosti a nebo zda tato hlášení může sestavit jen zaměstnanec poplatníka nebo daňový poradce neb se jedná o poradenství. Tohle nevím.
Pak Pavel napsal, že by příjem z činnosti bez ŽL mohl nově spadat pod §7/1/c a máme nové, zajímavé téma. Uvedené ustanovení zákona označuje činnost jako "podnikání" a obč.zak. tam mám ono "má se za to" , Otázka zní, pokud někdo podniká bez ŽL, zda je jeho činnost "podnikání" ... Nejsem právník, když vyvrátím domněku o oprávnění k podnikání absencí povolení, pak se nejedná o podnikání ne? Je to činnost s povinností uhradit případnou škodu, ale ne podnikání? Pak bych ten příjem viděl v §10 ...
Neoprávněné podnikání je § 7/1/c
Davide,
paskvil NOZ přinesl mnoho změn, které teprve postupně vyplouvají na povrch. Pachatelé NOZu je možná ani nezamýšleli, ale do NOZu je vtělili a ostatní zákony to musí nějak vstřebat.
Budu se držet pouze neoprávněného podnikání a jeho zdanění.
Začátkem roku 2014 jsem to konzultoval s Ing. Sedlákovou z MF. Ta potvrdila § 7/1/c ZDP.
V průběhu prázdnin 2014 se připomínkoval nový Pokyn k ZDP, který má nahradit Pokyn D-6. Z návrhu nového Pokynu cituji:
"2. Za příjmy podle § 7 odst. 1 písm. c) zákona se také považují příjmy ze samostatné činnosti ve smyslu § 420 odst. 1 občanského zákoníku provozované bez příslušného podnikatelského oprávnění."
Já tedy příjem bez příslušného podnikatelského oprávnění vidím v § 7/1/c.
Ale svůj názor nikomu nevnucuji. Ponechte si svůj názor jakož i já si ponechávám názor svůj.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
Prodal byt, aby mohl pražit. Dnes má Michal jednu z nejlepších káv v Evropě
Počet sledujících je přežitek. U mikroinfluencerů hledejte brand fit, radí odbornice
Kdo má status umělce, může od státu opět dostat až 90 tisíc korun
Berňák rozesílá informace o výši daně z nemovitostí na rok 2026
21. 11. 2014 8:01
Mám pojištěnu profesní odpovědnost v rozsahu nařízení vlády č. 278/2008 na Činnost účetních poradců, vedení účetnictví ... Není tam ale uvedeno vedení mzdové evidence, vyplňování statistických výkazů a podobné spíše administrativní úkony.
Podle §2 zákona č.523/92 Sb. o daňovém poradenství nesmím poskytnout daňové poradenství, tedy nesmím zpracovat daňové přiznání, rozhodnout o sazbě DPH, vypočítat DPH na zjednodušeném daňovém dokladu, nesmím uplatnit nárok na odpočet DPH, nesmím vypočítat daň ze závislé činnosti ani vyplnit žádné hlášení či přiznání.
Podle zákona podnikám neoprávněně (příjem nikoliv podle §7 a tedy bez paušálu) a díky tomu nejsem fakticky pojištěn. Pojistku mám, jsou to ty které nabízí Svaz účetních, ale pojistná událost při neoprávněném podnikání není likvidní ... Nové pojistky už pojišťují i přiznání v souvislosti se závěrkou a mzdy, přesto mají poznámku o výluce při neoprávněném podnikání.
Máte nápad co s tím? Při dnešním rigidně vrchnostenském přístupu finanční správy se mi bez pojištění riskovat rozhodně nechce ...