Re: nárok na dovolenou 20-25 dnů
s operátory ve výrobě není problém, horší jsou THP a obchodníci. Podotýkám, že z 50 lidí budou převádět 2 (minulý rok se převáděla je u dlouhodobých nemocí a mateřských, jinak všichni vyčerpali). Po zkušenosti, jaká s nimi byla (nebyla) domluva nás napadlo řešení, že ze zákona budou mít 20, dalších 5 bude něco jako bonus, kdo si to vybere, je to jeho plus, kdo ne, tak na co potřebuje 25, když mu stačí 20. Proč dávat bonus 25 všem, když si to stejně převádí a nevybírají. Od obchodníka jsem se dozvěděla, že nemůže vybírat protože v půli roku přebral práci za 2, navíc měl další projekt atd. Do nového roku chceme dát nové pravidla, tak se ptám, zda to zákon umožňuje. O tomto modelu jsem slyšela, ale nevím, zda je to možné.
Ještě se zeptám, jak donutit zaměstnance aby si vzal dovolenou? Učetní a jeden obchodník mi tvrdí, že nemají kdy, že pořád mají hodně úkolů a termínů, které musí plnit. Pokud si vezmou dovolenou tak to nebude hotové a např. nestihnou závěrku, dph atd. Nejsem jejich nadřízený, nemůžu jim rozkazovat. Nicméně v našich vnitřních směrnicích je napsáno, že zaměstnanci jsou povinni si naplánovat dovolenou tak, aby byla vyčerpaná do konce roku. Je to dostačující nebo jak to má zaměstnavatel jinak nařídit? Přímo napsat datumy a nechat si to podepsat?
§ 217
(1) Dobu čerpání dovolené je povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené
rozvrh znamená vypsání od kdy do kdy a dělá se na začátku roku, je běžné, že např. účetní si neplánují dovolenou na konci a začátku měsíce ,Q, a pod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.