Vlákno názorů k dotazu Oprava plynu v bytě SVJ od Pavel Jirsa - Re: oprava plynu v SVJ JSAH,určitě to nebudete...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2015 17:41

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: oprava plynu v SVJ
    JSAH,

určitě to nebudete řešit s družstvem. Družstvo má stejné postavení jako Vy. Je pouhým členem SVJ. Vše budete řešit s SVJ, pokud se jedná o majetek ve spoluvlastnictví členů SVJ.

Základem je Prohlášení vlastníka, kde by mělo být uvedeno, co je ve Vašem výlučném vlastnictví a co je ve společném vlastnictví všech členů SVJ.

Pokud je část vedení ve Vašem výlučném vlastnictví, hradíte jeho opravy či výměnu. Pokud je část vedení ve spoluvlastnictví, hradí jeho opravu SVJ.

Odpovídáte jako vlastník a spoluvlastník za veškerý svůj majetek tj. mj. i za celé vedení plynu. Z části jako jeho výlučný vlastník a z části jako spoluvlastník.

Je velmi pravděpodobné, že nepřispíváte do fondu oprav. Patrně platíte dlouhodobou zálohu na opravy. Fond oprav a záloha je něco jiného právně, účetně, daňově. Tento nesmyslný pojem je však velmi rozšířen mezi laickou veřejností. Bohužel i mezi správci nemovitostí, kteří se považují za "profesionály".

Hezký den!

• 3. 1. 2015 22:25

JSAH (neregistrovaný)

Díky za odpovědi, já se naivně myslela, že je to všude stejné, že jsou stejné předpisy pro družstva a SVJ. Na družstvu jsem to řešila,chtějí to zaplatit ode mně, ale jinému majiteli bytu to před několika lety zaplatili. Tak jsem na další jednání chtěla přijít připravená s argumenty. JSAH

• 3. 1. 2015 22:39

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

JSAH,

pokud před několika lety družstvo něco zaplatilo, mohlo to být v pořádku. Za předpokladu, že existovalo pouze družstvo, které dům vlastnilo, potom pochopitelně platilo opravy svého majetku.

Nyní píšete, že existuje družstvo a SVJ. Potom dům spravuje SVJ a s tím byste měla jednat. SVJ si může najmout komerčního správce, např. Vámi zmíněné družstvo, které ale bude SVJ pouze zastupovat.

Nahlédněte do Prohlášení vlastníka, a zjistěte, které části vedení výlučně vlastníte a které části jsou ve spoluvlastnictví.

Vlastnictví je rozdílné v případě družstva a SVJ. Dále je rozdílné mezi jednotlivými SVJ. Záleží na tom, co uvedl původní vlastník, družstvo, do Prohlášení vlastníka.

Hezký den!

• 4. 1. 2015 10:50

pája

ááá tak to se omlouvám, úplně jsem přehlédl to SVJ, beru zpět a ještě jsem se poučil.Hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).