Vlákno názorů k dotazu DZ - Potvrzení druhého z poplatníků od JanaK - Re: DZ - Potvrzení druhého z poplatníků 4)...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 1. 2015 22:36

JanaK (neregistrovaný)

Re: DZ - Potvrzení druhého z poplatníků
    4) Jelikož nevím na 100%, jestli je zaměstnanec ženatý, vdaný, svobodný, rozvedený, ovdovělý, s druhem nebo registrovaným partnerem, jestli spolu žijí ve společné domácnosti a jestli má případný druhý partner zaměstnavatele …nemohu po něm vyžadovat potvrzení a mámit ho z něj jako tele z jalové krávy. Veškeré čestné prohlášení, které zde některé mzd. účetní propagují nemají žádnou oporu v zákoně, naopak dle zákona o ochraně utajovaných skutečností ve spise zaměstnance ani být NESMÍ. Také postrádá veškerou logiku, protože prohlášení poplatníka daně je zákonem předepsaný formulář a poplatník v něm mimo jiné potvrzuje, že na uvedené děti neuplatňuje slevu jiná osoba, že uvedené údaje jsou pravdivé a také, že si je vědom následků pramenících z uvedení nepravdivých informací.
    Podtrženo a sečteno: Je dobré oznámit nějakou vhodnou formou zaměstnancům, že po nich chcete potvrzení od druhého poplatníka, ale potom už ho z nich nemůžete mámit. Dodají-li ho,budete ho mít, nedodají-li, nebude. Pokud ale uplatní slevu na děti ve svém prohlášení a podepíší ho, rozhodně by ji dostat měli, jelikož si za uvedené informace sami ručí. Prosté…….a jediné správné řešení :-)

• 14. 1. 2015 22:40

JanaK (neregistrovaný)

omlouvám se za chybu. V textu jsem uvedla zákon o utajovaných skutečnostech, což je nesmysl, měla jsem samozřejmě na mysli zákon o ochraně osobních údajů. Pardon :-)

• 15. 1. 2015 7:46

katka2 (neregistrovaný)

To jsem ráda, že nejsem sama. Myslím s tím čestným prohlášením. Podle zákona mi prostě RL a podepsané prohlášení musí stačit. Zam-nec není povinen mi sdělovat, jestli je ženatý, nebo jak to má s druhým rodičem předmětného děcka, ani co ten druhý rodič dělá nebo nedělá.

• 15. 1. 2015 7:48

jo (neregistrovaný)

zákon 586/1992 Sb. § 38 l - potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků, pokud je zaměstnán, že daňové zvýhodnění neuplatňuje - povinný doklad

• 15. 1. 2015 8:09

JanaK (neregistrovaný)

Jenže není jak prokázat že má zaměstnavatele :-)))

• 15. 1. 2015 8:31

jo (neregistrovaný)

souhlasím s vámi, že na II. DP je nesmysl pod c), stejně tak jsem reklamovala na MF kdysi chybějící údaj o rodinném stavu, ale bylo mi sděleno, že není zákonný důvod ho uvádět ..., tím spíš, že je tam nesmysl, požaduji předložení potvrzení zaměstnání druhého z manželů, že neuplatňují zvýhodnění a nediskutuji s nimi. Ve starých DP vím kdo je a není a pokud by nenahlásili změnu, je to jejich zodpovědnost. Jen přemýšlím, zda "si" upravím to c) tak aby bylo rozumnější, i když přepisovat se nesmí, je mi to fuk. Nakonec dopíšu neuplatňuje nahoru a dolů ... na které uplatňuji. a počítám s tím, že od nového roku bude nový další vzor :-)))

• 15. 1. 2015 18:26

linas (neregistrovaný)

Já bych byla raději, kdyby se dalo počítat s tím, že od nového roku tento šíílený paskvil zruší, DZV navýší na všechny děti plošně a zavládne klid a mír v českých mzdových účtárnách.
    Ono by stačilo, kdyby ten zázrakotvorce nahlédl sem a početl si, co vlastně způsobil a pak si to šel do praxe vyzkoušet.
    Přála bych mu 500 zaměstnanců, všechno dělníci a řidiči, každému vysvětlit, co a jak má v DP vyplnit, těm, co mají děti, vysvětlit, proč nyní musí určovat jejich pořadí, atd atd atd. Potom bych mu přála, aby si všichni zaměstnanci, kteří mají >1 dětí, si tyto rozdělili s druhým z manželů, a on musel všechno do konce ledna stihnout - vyplnit s nimi DP (nebo ještě lépe nechat je to vyplnit samotné, to se z těch vrácených blbě a nedosattečně vyplněných DP zvencne hnedka), vysvětlit jim, cože jim to dává za potvrzení a proč potřebuje toto potvrzení od toho druhého z manželů, pak to všecko rychle zadat do PC, a pak si to celej rok hlídat a dělat opravy, když dítě 1, které si uplatňuje druhý z manželů, přestane studovat a tato skutečnost je pozdě nahlášena, takže z dítěte 2 se stane dítě jedna, ale pár měsíců je blbě dítětem číslo dvě... to bych si teda přála, aby ten umělec poznal, co to vynalezl. Jo a ještě bych mu přála, když si rodiče ty děti rozdělí, aby se nedokázali dohodnout, kdo si vezme to dražší dítě a kdo si nechá to levnější, hahaha. A to všechno do konce ledna.

• 15. 1. 2015 8:31

.. (neregistrovaný)

Prosím o uvedeni přesného odstavce a písmena, nevidím to tam.

• 15. 1. 2015 8:34

jo (neregistrovaný)

odst. 3 písm. c)
    c) jsou-li poplatníci vyživující děti v jedné společně hospodařící domácnosti
    zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém
    plátce daně uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové
    zvýhodnění a v jaké výši,

• 15. 1. 2015 8:39

.. (neregistrovaný)

Ale tam je uplatňuje, neni tam neuplatňuje.

• 15. 1. 2015 9:02

jo (neregistrovaný)

tak jinak - protože vím, jaké jsou zmatky a nemám zájem je u kolegyň mzdových účetních zvyšovat, pokud z-el druhého z manželů požádá o potvrzení, že u mě neuplatňuje, vyplním a předám jako vloni, myslím že víme, že zákony jsou nedokonalé a měly bychom si pomáhat a ne hledat nedostatky, které neovlivníme. Pokud se mzdová bude striktně řídit zákonem a potvrzení nevydá, budiž jí to přáno

• 15. 1. 2015 10:00

.. (neregistrovaný)

V tomto okamžiku jsem to myslela z druhé strany. Na základě kterých §§ ZDP má zaměstnavatel požadovat po zaměstnanci, aby doložil Potvrzení od zaměstnavatele druhého poplatníka, že ten na děti daňové zvýhodnění neuplatňuje.

• 15. 1. 2015 10:32

jo (neregistrovaný)

Re: DZ - výzva k podání dotazu na DS!
    kdysi jsem byla také tak pilná jako vy a řídila jsem se §§, ale praxe mě naučila se zklidnit a ne mít vždycky přesně tak jak říkají §§ :) ale chápu vás, měla jsem to podobně. Nyní se řídím selským rozumem, mít to v pořádku tak jak nejlépe dovedu a umím a zbytečně se nestresovat a chtít mít vše dle zákona - ono to leckdy ani nejde. Takže dávám všem zcům potvrzení pro druhého z manželů a čekám na odpovědi kolegyň z praxe a věřím, že budou rozumné a potvrzení vystavovat, alespoň já tak budu činit.
    a vůbec - kolegyně a kolegové - není to ztráta času se tady přebírat tím co zákonodárce myslel a nemyslel a jak je to neproveditelné, když tím nic nezměníme, co kdybychom se domluvili a dnes podali na DS maily s žádostí o vysvětlení onoho problému, který tu zmiňujete. Jsou povinni odpovědět a čím víc nás bude, tím větší naděje na úspěch :) myslím to vážně. nejsem daleka od provedení, mail mám napsaný vcukuletu - co vy na to :-)

• 15. 1. 2015 11:01

JanaK (neregistrovaný)

Tohle přece není o píli, ale právě o zdravém selském rozumu. A paradoxně, mně tím spousta starostí a práce ubude, když nebudu striktně vyžadovat potvrzení :-) Když mě o něj někdo požádá, tak mu ho vystavím a když mi ho někdo dodá, tak si ho vezmu, ale rozhodně se s tím nebudu víc zatěžovat. A k vašemu návrhu vám musím oznámit, že já už ohledně tohoto problému psala na DS minulý týden, ale nikdo se mi neozval. Asi pro ně dotaz e-mailem není natolik dostatečný, aby oficiálně vysvětlovali něco co je nevysvětlitelné :-)))

• 15. 1. 2015 12:26

jo (neregistrovaný)

>>kdysi jsem byla také tak pilná jako vy a řídila jsem
    >>se §§, ale praxe mě naučila se zklidnit a ne mít
    >>vždycky přesně tak jak říkají §§ :) ale chápu vás,
    >>měla jsem
    >>to podobně. Nyní se řídím selským rozumem, mít to v
    >>pořádku tak jak nejlépe dovedu a umím a zbytečně se
    >>nestresovat a chtít mít vše dle zákona - ono to leckdy
    >>ani
    >>nejde. Takže dávám všem zcům potvrzení pro druhého z
    >>manželů a čekám na odpovědi kolegyň z praxe a věřím,
    >>že
    >>budou rozumné a potvrzení vystavovat, alespoň já tak
    >>budu činit.
    >>a vůbec - kolegyně a kolegové - není to ztráta času
    >>se
    >>tady přebírat tím co zákonodárce myslel a nemyslel a
    >>jak je to neproveditelné, když tím nic nezměníme, co
    >>kdybychom se domluvili a dnes podali na DS maily s
    >>žádostí o vysvětlení onoho problému, který tu
    >>zmiňujete.

>>Jsou povinni odpovědět a čím víc nás bude, tím větší
    >>naděje na úspěch :) myslím to vážně. nejsem daleka od
    >>provedení, mail mám napsaný vcukuletu - co vy na to
    >>:-)
    >
    >Tohle přece není o píli, ale právě o zdravém selském
    >rozumu. A paradoxně, mně tím spousta starostí a práce
    >ubude, když nebudu striktně vyžadovat potvrzení :-)
    >Když mě o něj někdo požádá, tak mu ho vystavím a když mi
    >ho někdo dodá, tak si ho vezmu, ale rozhodně se s tím
    >nebudu víc zatěžovat. A k vašemu návrhu vám musím
    >oznámit, že já už ohledně tohoto problému psala na DS
    >minulý týden, ale nikdo se mi neozval. Asi pro ně dotaz
    >e-mailem není natolik dostatečný, aby oficiálně
    >vysvětlovali něco co je nevysvětlitelné :-)))

JanoK, tak to vážně smekám, když jste si udělala čas a napsala jim!!!
    jste skvělá, i když neodpověděli, to je fuk, dnes jim také napíšu. Doma večer si k tomu sednu. Přeji hodně štěstí nejen s daněmi :) jo

• 15. 1. 2015 11:09

alen1 (neregistrovaný)

.
    >a vůbec - kolegyně a kolegové - není to ztráta času se
    >tady přebírat tím co zákonodárce myslel a nemyslel a
    >jak je to neproveditelné, když tím nic nezměníme, co
    >kdybychom se domluvili a dnes podali na DS maily s
    >žádostí o vysvětlení onoho problému, který tu zmiňujete.
    >Jsou povinni odpovědět a čím víc nás bude, tím větší
    >naděje na úspěch :) myslím to vážně. nejsem daleka od
    >provedení, mail mám napsaný vcukuletu - co vy na to :-)

Má to ovšem háček. Pokud Vám vůbec odpoví, pak bude na konci obvyklý dovětek, že daňová správa nemůže být vykladačem zákona, tudíž je její info nezávazná.

• 15. 1. 2015 12:23

jo (neregistrovaný)

to já všechno vím, dovětek také znám, už jsem nějaké odpovědi od nich dostala, ale právě proto a třeba to zrovna padne na úrodnou půdu, nejsem pesimista, samozřejmě každá účetní si to udělá nejlépe dle svého názoru, je dobré si to "vyříkat", ale myslím, že je také dobré to poslat dál ale každého věc, každý má právo na svůj názor :)

• 15. 1. 2015 10:01

katka2 (neregistrovaný)

Nejsem právník, ale čistě z lingvisticko-matematicko-logického pohledu: na otázku "na které děti UPLATŃUJE " je jedna z možných správných odpovědí "na žádné" (nebo když tam nějaké děti jsou uvedeny, tak mi z toho plyne, že na ostatní né).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).