Vlákno názorů k dotazu Koupě družstevního bytu - prosím o radu od sonka1 - Re: koupě družstevního bytu - prosím o r taky...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 1. 2015 8:23

sonka1 (neregistrovaný)

Re: koupě družstevního bytu - prosím o r
    taky jsem kupovala, určitě musíte mít smlouvu na převod družstevního podílu,měla jsem i předběžnou smlouvu o smlouvě budoucí, tak nějak se to jmenovalo. Musíte se chránit, určitě na netu najdete vzory,napište a podepište úředně ověřené podpisy, také si ověřte, zda tam nejsou nějaké dluhy a zaneste do smlouvy.převod peněz si také dejte do smlouvy.

• 16. 1. 2015 9:05

Marie...... (neregistrovaný)

Na netu jsem hledala, našla jsem Dohodu o úhradě ceny za převod družstevního podílu - může to být? A stačí to?

• 16. 1. 2015 9:22

sonka1 (neregistrovaný)

>>>Prosím vás o radu ohledně koupě družstevního bytu,
    >>>kdo
    >>>máte zkušenosti. Budeme kupovat družstevní byt,
    >>>musíme
    >>>mít nějaku smlouvu na prodej bytu - družstevního
    >>>podílu? Majitelé nic nechtějí, prý stačí převod na
    >>>družstvu. Tam se převod zaplatí, ale co s cenou,
    >>>která
    >>>se dá
    >>>přímo majitelům? Ta přece také musí být někde
    >>>uvedena,
    >>>tohle snad družstvo neřeší, jde to mimo ně. Majitelé
    >>>jsou solidní, prodávají byt po babičce, věříme si,
    >>>protože chtějí nejdříve převést byt a pak teprve
    >>>chtějí
    >>>peníze. Takže v tom problém nevidím, ale přece jenom,
    >>>nějaká smlouva by určitě i mezi námi měla být.
    >>>Poradíte,
    >>>prosím? Děkuji Marie
    >>
    >>taky jsem kupovala, určitě musíte mít smlouvu na
    >>převod družstevního podílu,měla jsem i předběžnou
    >>smlouvu o
    >>smlouvě budoucí, tak nějak se to jmenovalo. Musíte se
    >>chránit, určitě na netu najdete vzory,napište a
    >>podepište úředně ověřené podpisy, také si ověřte, zda
    >>tam
    >>nejsou nějaké dluhy a zaneste do smlouvy.převod peněz
    >>si
    >>také dejte do smlouvy.
    >
    >Na netu jsem hledala, našla jsem Dohodu o úhradě ceny
    >za převod družstevního podílu - může to být? A stačí

>to?

já jsem si to upravila podle kupní smlouvy, najděte si kupní smlouvu na byt a upravte si jí na koupi družstevního podílu...popište byt,zařízení,také si opište stavy vodoměry,elektro, na pozdější reklamace případně a co je na papíře, tak to platí, žádné čestné slovo a sliby,pěkně úředně ověřit.
    >
    >

• 16. 1. 2015 9:46

Marie...... (neregistrovaný)

Děkuji moc za rady. Budu moc otravovat, když Vás poprosím o vzor, který jste měla, Vaši smlouvu bez Vašich iniciálů samozřejmě. Abych tam měla vše potřebné. Prodávající to vidí moc jednoduše nebo spíš si prostě věříme, ale v dnešní době..... hanka1408@seznam.cz - když to půjde a budete na to mít čas a hlavně náladu......díky moc.

• 16. 1. 2015 11:11

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Kupní smlouvu, ani přepracovanou, bych určitě nepoužila. Nemá družstvo "svoje" aktuální formuláře pro převody družstevního podílu? Máte k dispozici aktuální stanovy družstva? Víte, jak družstvo hospodaří, zda není nad míru zadlužené? Budou na Vás převedeny i dluhy převodce - víte, v jaké výši? Máte k dispozici potvrzení o závazcích a pohledávkách převodce od družstva?
    http://www.epravo.cz/top/clanky/prevod-druzstevniho-podilu-v-bytovem-druzstvu-a-jeho-dusledky-95038.html
    Smluv je na netu plno
    http://www.sbdolomouc.cz/doc/prevod_prav_byt.pdf
    http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/smlouva-o-prevodu-clenstvi-v-bytovem-druzstvu-najmu-vzor-zdarma
    Zkušenost před pár lety - dvě smlouvy, jedna na převod, druhá dohoda o finančním vyrovnání. Formulář na převod z družstva, ale i tak jsem si nechala vše zkontrolovat právníkem. Samozřejmě, že úpravy smluv jsme nakonec na radu právníka dělali. Nakonec jsme měli předávací protokol, kam se uvedl stav bytu, stavy měřičů, počet předávaných klíčů atd.

• 16. 1. 2015 13:16

sonka1 (neregistrovaný)

bohužel, už ani nevím, kde to mám, byt jsem potom prodala, je to pár let, ale předchozí odpověd je super, výstižná, určitě to nenechte jen tak na ústní dohodu. Družstvo vám nic nedá, ty nezajímá nějaká kupní smlouva :-) pěkný pátek

• 16. 1. 2015 13:54

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: koupě družstevního podílu
    Souhlasím s ".".

Koupě družstevního podílu většina lidí nedělá často. Na nějaký nezávazný internetový vzor bych se moc nespoléhal.

Podle § 736/2 ZOK převodem družstevního podílu přebíráte i všechny dluhy převodce vůči BD.

Pokud je BD předlužené, můžete o "byt" lehce přijít. Účetní závěrka a stanovy by měly být v OR. Pokud ÚZ neukládají, tak to o BD hodně vypovídá.

Prosím, nepoužívejte pojem koupě družstevního bytu, žádný byt nekupujete.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).