Re: zdravotní pojištění-poloviční úvazek
Pokud zaměstnankyně není vedena na úřadu práce (to by ale přivýdělek byl pouze 50% minimální mzdy) a pokud nemá jiné zaměstnání, kde by za ni odváděli ZP, nebo není OSVČ a neplatí si sama minimální zdravotní pojištění, pak musíte jako zaměstnavatel odvádět ZP z minimální mzdy. Divím se, že jste prošli kontrolou, jelikož si to dost hlídají. Lze domluvit, že zdravotní pojištění nad rámec hrubé mzdy (tj. vypočtené z rozdílu minimální mzda - hrubá mzda) hradí zaměstnanec včetně části za zaměstnavatele.
Ještě by mohla mít péči o osobu blízkou např. maminku nebo babičku. Pak by se na minimální vyměřovací základ na ZP také nevztahoval. Je nutné to ovšem doložit nějakým rozhodnutím ze sociálky, že jí je přiznaná péče.
Do přehledů vyplňujete údaje o vyměřovacím základu a odvodech (ne o hrubé mzdě), což by byl v případě odvodů z minimální mzdy:
VZ - 9200,-
pojistné 1.242,-
Děkuji moc za radu.
O nikoho nepečuje. A přehledy zasílám elektronicky a uvádím
VZ 5700 ,- A ODVOD 770,- a nikdo se zatím neozval ze ZP, že je to chybně.
Třeba na OSSZ jsem se překlepla a hned telefonovali ,že to mám opravit... To nechápu.
Vím, že je to max. moje chyba. Ale potom nechápu, že jsem prošla kontrolou a za rok v nové pojišťovně se mě nikdo neozval...
(8) Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu:
c) která celodenně osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.