Re: Problém s Fú-jak prosím reagovat?PRO
Takže nejde o daňové přiznání, ale vyúčtování zálohové daně, že?
I když jste podali "papír", měli jste postupovat podle § 71 odst. 3 DŘ - e-tiskopis.
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/sprava-dani-a-poplatku/danovy-rad/informace-e-tiskopis-5776
Vy jste tam prostě jen zanesli "papír", na něm máte razítko podatelny a mysleli jste, že je hotovo?
Chápu to správně?
Úřednice si možná nevšimla, že tam "má papír" - ale pokud jste nepostupovali viz výše, pak jakoby ten papír nebyl.
Snažila jsem se toto vyúčtování nahrát přes EPO2, ale nešlo to, tak úřednice řekla, ať to pošlu poštou, čili jsem ho poslala. Jiná úřednice, co posílala výzvu, tam 2 měsíce nebyla a nevšimla si toho, že to tam je, tam poslala výzvu. Když jsem s ní mluvila po telefonu, tak říkala, že na výzvu nemám reagovat a přes EPO2 to už posílat nemusím, to se mi zdá ale divný...L.
Ano, prostudovala...
(1) Podání lze učinit písemně, ústně do protokolu nebo datovou zprávou, která je podepsána opatřena uznávaným elektronickým podpisem, nebo která je odeslána prostřednictvím datové schránky nebo daňové informační schránky. (Tato novelizace nabývá účinnosti 1. ledna 2015.)
Ad1) lze učinit písemně, to mi evokue možnost, to zkrátka poslat písemně poštou, nebo se pletu?
L.
(3) Účinky podání má rovněž úkon učiněný vůči správci daně za použití datové zprávy bez uznávaného elektronického podpisu nebo za použití jiných přenosových technik, které je správce daně způsobilý přijmout, pokud je toto podání do 5 dnů ode dne, kdy došlo správci daně, potvrzeno nebo opakováno způsobem uvedeným v odstavci 1; tuto lhůtu nelze prodloužit ani navrátit v předešlý stav.
>
>>A prostudovala jste si dotčený § DŘ?
>Ano, prostudovala...
>(1) Podání lze učinit písemně, ústně do protokolu nebo
>datovou zprávou, která je podepsána opatřena uznávaným
>elektronickým podpisem, nebo která je odeslána
>prostřednictvím datové schránky nebo daňové informační
>schránky. (Tato novelizace nabývá účinnosti 1. ledna 2015.)
>
>Ad1) lze učinit písemně, to mi evokue možnost, to
>zkrátka poslat písemně poštou, nebo se pletu?
>L.
Jenže Vy, jako s.r.o. s povinnou datovou schránkou máte zákonnou povinnost komunikovat s FÚ elekronicky - a to můžete třemi způsoby podle § 71 odst. 3 DŘ.
http://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/pro-media/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2014/povinna-elektronicka-komunikace-s-financni-spravou-se-rozsiruje-o-dalsi-subjekty-5566
>
>(3) Účinky podání má rovněž úkon učiněný vůči správci
>daně za použití datové zprávy bez uznávaného
>elektronického podpisu nebo za použití jiných přenosových
>technik, které je správce daně způsobilý přijmout, pokud je
>toto podání do 5 dnů ode dne, kdy došlo správci daně,
>potvrzeno nebo opakováno způsobem uvedeným v odstavci
>1; tuto lhůtu nelze prodloužit ani navrátit v předešlý
>stav.
No a přesně tohle jste neudělali.
Měli jste to podat el.tiskopisem před daňový portál a do 5 dnů odnést papírově s podpisem (propiskou) na FÚ.
Proč to nešlo?
To nešlo ani ručně vyplnit formulář v EPO? Za celou dobu, kdy bylo možnost Vyúčtování podat v řádném termínu?
Ptáte se, zda na Výzvu reagovat. Odpověď daňového poradce jste již obdrželi. Co ještě chcete víc? Samozřejmě, můžete se s Finanční správou soudit, jak je libo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.