Re: zaměstnávání cizinců
Já jsem minulý týden řešila Ukrajinu. To je ale země EU, takže to možná bude trošku jiné. Všeobecně k cizincům - než je zaměstnáte, musíte úřadu práce nahlásit, že máte volné místo. Pokud se neobsadí Čechem, můžete vzít cizince. Běžně se to praktikuje tak, že prostě dáte na ÚP inzerát a když začnou chodit lidi, nikdo nevyhovuje a nakonec to místo na cizince zbyde. Oni musí mít platné povolení k pobytu (zaměstnaneckou kartu) nebo modrou kartu + písemnou pracovní smlouvu. Musíte mu nabídnout stejné platové i pracovní podmínky jako Čechovi + mzda nesmí být nižší než minimální a musíte mu zajistit minimálně 15 odpracovaných hodin týdně. Jejich nástup i odchod hlásíte na úřad práce ve formuláři. Na OSSZ je normálně přihlásíte jako Čechy, oni jim přidělí evidenční číslo pojištěnce (pokud je toto jejich první zaměstnání v ČR), a na ZP je hlásíte pod datem narození a kódem M pro muže a Ž pro ženy.
My jsme měli na cizince kontrolu z cizinecké policie a těm stačilo když ukázali pas, ale to byli teda "jen" Slováci a Polák... Pokud ale nemá tu kartu, tak zaměstnavatel není oprávněn ho zaměstnat, takto to říká úřad práce ČR. Na těch úřadech jsem se ptala všeobecně na všechny cizince a u ÚP jsem se zajímala jen o občany EU, tak si to v případě potřeby u těch 3. zemí ještě pozjišťujte přímo na pobočce radši. ÚP se musí hlásit každý jejich pohyb, na to si dejte pozor, dost po tom jdou, z kontrolního jsem měla X telefonátů.
Ještě bych dodala, že kartičky ZP i to evidenční číslo přijde k vám do firmy a vy to rozdáte - originál od všeho musí mít oni u sebe. Toto je fajn, nemusíte to pak nikde shánět k ofocení.
>>>>Dobrý den, prosím o názor. Firma chce zaměstnat
>>>>cizince z tzv. třetí země. Ti žádají ve svém státě na
>>>>ambasádě. Tam jim bylo řečeno, že aby dostali
>>>>povolení, musí
>>>>mít prvně pracovní smlouvy. mě se to nezdá. Přece jim
>>>>zaměstnavatel nemůže vystavit smlouvy, když nemají
>>>>povolení k práci, ani lékařskou prohlídku atd ....
>>>>Děkuji
>>>>za všechny rady, zkušenosti a varování! :)
>>>
>>>Chce nebo musí zaměstnat? Třeba budou mít firmy jako
>>>povinnost zaměstnávat imigranty, kteří se sem budou
>>>hrnout. A nebo je budeme živit ze sociálních dávek a
>>>pracující Češi na ně budou dělat, aby se tu měli
>>>dobře...
>>>(?!)
>>
>>Já jsem minulý týden řešila Ukrajinu. To je ale země
>>EU, takže to možná bude trošku jiné. Všeobecně k
>>cizincům - než je zaměstnáte, musíte úřadu práce
>>nahlásit,
>>že máte volné místo. Pokud se neobsadí Čechem, můžete
>>vzít cizince. Běžně se to praktikuje tak, že prostě
>>dáte na ÚP inzerát a když začnou chodit lidi, nikdo
>>nevyhovuje a nakonec to místo na cizince zbyde. Oni
>>musí
>>mít platné povolení k pobytu (zaměstnaneckou kartu)
>>nebo
>>modrou kartu + písemnou pracovní smlouvu. Musíte mu
>>nabídnout stejné platové i pracovní podmínky jako
>>Čechovi + mzda nesmí být nižší než minimální a musíte
>>mu
>>zajistit minimálně 15 odpracovaných hodin týdně.
>>Jejich
>>nástup i odchod hlásíte na úřad práce ve formuláři.
>>Na
>>OSSZ je normálně přihlásíte jako Čechy, oni jim
>>přidělí evidenční číslo pojištěnce (pokud je toto
>>jejich
>>první zaměstnání v ČR), a na ZP je hlásíte pod datem
>>narození a kódem M pro muže a Ž pro ženy.
>
>A odkdy je Ukrajina v EU?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.