Re: zaměstnávání cizinců
Já jsem minulý týden řešila Ukrajinu. To je ale země EU, takže to možná bude trošku jiné. Všeobecně k cizincům - než je zaměstnáte, musíte úřadu práce nahlásit, že máte volné místo. Pokud se neobsadí Čechem, můžete vzít cizince. Běžně se to praktikuje tak, že prostě dáte na ÚP inzerát a když začnou chodit lidi, nikdo nevyhovuje a nakonec to místo na cizince zbyde. Oni musí mít platné povolení k pobytu (zaměstnaneckou kartu) nebo modrou kartu + písemnou pracovní smlouvu. Musíte mu nabídnout stejné platové i pracovní podmínky jako Čechovi + mzda nesmí být nižší než minimální a musíte mu zajistit minimálně 15 odpracovaných hodin týdně. Jejich nástup i odchod hlásíte na úřad práce ve formuláři. Na OSSZ je normálně přihlásíte jako Čechy, oni jim přidělí evidenční číslo pojištěnce (pokud je toto jejich první zaměstnání v ČR), a na ZP je hlásíte pod datem narození a kódem M pro muže a Ž pro ženy.
Děkuji vám za reakci! Ale dokud nemá ten cizinec zaměstnaneckou kartu, zaměstnat ho nemohu - je to tak? Myslím, že dát mu bez povolení smlouvu je na tučnou pokutu
My jsme měli na cizince kontrolu z cizinecké policie a těm stačilo když ukázali pas, ale to byli teda "jen" Slováci a Polák... Pokud ale nemá tu kartu, tak zaměstnavatel není oprávněn ho zaměstnat, takto to říká úřad práce ČR. Na těch úřadech jsem se ptala všeobecně na všechny cizince a u ÚP jsem se zajímala jen o občany EU, tak si to v případě potřeby u těch 3. zemí ještě pozjišťujte přímo na pobočce radši. ÚP se musí hlásit každý jejich pohyb, na to si dejte pozor, dost po tom jdou, z kontrolního jsem měla X telefonátů.
Ještě bych dodala, že kartičky ZP i to evidenční číslo přijde k vám do firmy a vy to rozdáte - originál od všeho musí mít oni u sebe. Toto je fajn, nemusíte to pak nikde shánět k ofocení.
>>>>Dobrý den, prosím o názor. Firma chce zaměstnat
>>>>cizince z tzv. třetí země. Ti žádají ve svém státě na
>>>>ambasádě. Tam jim bylo řečeno, že aby dostali
>>>>povolení, musí
>>>>mít prvně pracovní smlouvy. mě se to nezdá. Přece jim
>>>>zaměstnavatel nemůže vystavit smlouvy, když nemají
>>>>povolení k práci, ani lékařskou prohlídku atd ....
>>>>Děkuji
>>>>za všechny rady, zkušenosti a varování! :)
>>>
>>>Chce nebo musí zaměstnat? Třeba budou mít firmy jako
>>>povinnost zaměstnávat imigranty, kteří se sem budou
>>>hrnout. A nebo je budeme živit ze sociálních dávek a
>>>pracující Češi na ně budou dělat, aby se tu měli
>>>dobře...
>>>(?!)
>>
>>Já jsem minulý týden řešila Ukrajinu. To je ale země
>>EU, takže to možná bude trošku jiné. Všeobecně k
>>cizincům - než je zaměstnáte, musíte úřadu práce
>>nahlásit,
>>že máte volné místo. Pokud se neobsadí Čechem, můžete
>>vzít cizince. Běžně se to praktikuje tak, že prostě
>>dáte na ÚP inzerát a když začnou chodit lidi, nikdo
>>nevyhovuje a nakonec to místo na cizince zbyde. Oni
>>musí
>>mít platné povolení k pobytu (zaměstnaneckou kartu)
>>nebo
>>modrou kartu + písemnou pracovní smlouvu. Musíte mu
>>nabídnout stejné platové i pracovní podmínky jako
>>Čechovi + mzda nesmí být nižší než minimální a musíte
>>mu
>>zajistit minimálně 15 odpracovaných hodin týdně.
>>Jejich
>>nástup i odchod hlásíte na úřad práce ve formuláři.
>>Na
>>OSSZ je normálně přihlásíte jako Čechy, oni jim
>>přidělí evidenční číslo pojištěnce (pokud je toto
>>jejich
>>první zaměstnání v ČR), a na ZP je hlásíte pod datem
>>narození a kódem M pro muže a Ž pro ženy.
>
>A odkdy je Ukrajina v EU?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 6. 2015 13:10
Dobrý den, prosím o názor. Firma chce zaměstnat cizince z tzv. třetí země. Ti žádají ve svém státě na ambasádě. Tam jim bylo řečeno, že aby dostali povolení, musí mít prvně pracovní smlouvy. mě se to nezdá. Přece jim zaměstnavatel nemůže vystavit smlouvy, když nemají povolení k práci, ani lékařskou prohlídku atd .... Děkuji za všechny rady, zkušenosti a varování! :)