Re: Škodní událost zaměstnace PROSIM O P
Nejdříve si musíte definovat o co přesně se jednalo.
1. Skutečně šlo o škodu, kdy byl nenávratně poškozen nebo zničen majetek, který musel být v důsledku této škody vyřazen?
Pokud ano, pak tato škoda je DU do výše náhrad.
2. Kooperativa se vůbec nevyjádřila? Vzhledem k tomu, že je červen a poj. událost se stala někdy v r.2014? Je to divné - na zhodnocení poj.události mají pojišťovny tři měsíce. Nemáte alespoň mailovou korespondenci, z které by se dalo něco vyčíst...?
3. Zaměstnanec způsobil škodu z nedbalosti? a jakou náhradu škody mu určil zaměstnavatel?
Zaměstnanec pracovní agentury udělal škodu ve společnosti ke které byl přidělen. Ta škodu zdokumentovala a vyčíslila pracovní agentuře fakturu na 150 tisíc. Kooperativa prý poslala do firmy jen dopis s věcmi, které má agentura práce doložit, ale nic víc se zatím nedělo. Jsem externí účetní, takže se spoléhám jen na to, co mi v té agentuře řeknou. Takže o výnosu z pojišťovny zatím účtovat nemůžu. Můžete mi prosím tedy poradit, zda bude v daňových nákladech 150 tisíc, nebo jen 50 tisíc a zbytek nedaňově?
...
>Zaměstnanec pracovní agentury udělal škodu ve
>společnosti ke které byl přidělen. Ta škodu zdokumentovala a
>vyčíslila pracovní agentuře fakturu na 150 tisíc.
>Kooperativa prý poslala do firmy jen dopis s věcmi, které
>má agentura práce doložit, ale nic víc se zatím nedělo.
>Jsem externí účetní, takže se spoléhám jen na to, co
>mi v té agentuře řeknou. Takže o výnosu z pojišťovny
>zatím účtovat nemůžu. Můžete mi prosím tedy poradit, zda
>bude v daňových nákladech 150 tisíc, nebo jen 50 tisíc
>a zbytek nedaňově?
Bohužel, je těžké vám poradit správně, když stále není zřejmé o jakou "Škodu" se přesně jednalo? Škoda čeho nebo na čem nebo vznikla čím? A jednalo se skutečně o škodu, tak jak je uvedena v ZDP?
To budete muset posoudit z dokumentu, kterým je škoda zdokumentována a z toho bude vyplývat i jak by mělo být zaúčtováno a správně daňově.
Nespoléhala bych na to, co vám řeknou, ale na řádné podklady, které by vám k zaúčtování měli dodat.
Externí účetní a zpracováváte i daňe? Pozor na NOZ §5 a §2950.
Ve škodním protokolu je uvedeno: Dne xx došlo při manipulaci s Retruckem externím zaměstnancem agenury ABC s.r.o. ke kolizi s regálovým systémem. Při této kolizi došlo k poškození pravého zdvihového válce. Při dnešní návštěvě Technika Linde byl zhodnocen stav na nutnost díl vyměnit.
Pak nám k faktuře přiložili i kopii faktury za výměnu toho dílu z Linde, kde je stejná částka jako na naší faktuře (která je akorát bez DPH než ta z Linde)
Děkuji, už jsem k tomu ještě něco pročetla a také si myslím, že je daňový. Výnos do roku 2014 mám vytvořit i když nemám ho nemám potvzený pojišťovnou? Udělat ho tedy vy výši rozdílu 378/648? Děkuji a omlouvám se, lítám v tom, už se jdu dívat po nějakém kurzu o škodách :-) Náš zaměstnavatel nám bohužel kurzy neumožňuje, proto jsem ráda za tuto poradnu.
>>
>>
>>Děkuji, už jsem k tomu ještě něco pročetla a také si
>>myslím, že je daňový. Výnos do roku 2014 mám vytvořit
>>i
>>když nemám ho nemám potvzený pojišťovnou? Udělat ho
>>tedy vy výši rozdílu 378/648? Děkuji a omlouvám se,
>>lítám v tom, už se jdu dívat po nějakém kurzu o
>>škodách
Ucetni-portal.cz/videa/
Zcela dole videoseminar 'Náhrada skody v účetnictví a danich'
>>:-) Náš zaměstnavatel nám bohužel kurzy neumožňuje,
>>proto jsem ráda za tuto poradnu.
>Musíte zjistit co se s pojistkou skutečně děje, myslím
>že dohad 388/ 648 by měl v roce 2014 být, výši bych
>určila dle toho co zjistíte.
>Na rozdíl ne - pojišťovna asi nebude plnit 100%
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.