Hlavní navigace

Škodní událost zaměstnace PROSIM O POMOC

• (neregistrovaný)

24. 6. 2015 9:48

Dobrý den,

zaměstnanec způsobil zaměstnavateli při výkonu zaměstnání škodu. Na tu přišla faktura od společnosti, kde byl přidělen (firma je agentura práce) ve výši 150 000 Kč. Fakturu jsme zaplatili. Zaúčtovala jsem 549/321

Od pojišťovny zaměstnance přišlo 45 000 s tím že 5 000 je jeho spoluúčast. Účtuji 378/648 a úhradu 221/378.

Prosím co se bude dít s tím rozdílem, který firma zatím nedostala a dle asistentky to řeší u Kooperativy, která se zatím nevyjádřila.

V roce 2014 mám na účtu 549 těch 150 000 Kč. Mám ho dát daňově jen do výše té úhrady 45 000+5000 (dohoda o uznání,ale zatím nezaplaceno).

Moc děkuji za pomoc, nevím si s tím rady a reším uzavření roku 2014.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 6. 2015 10:55

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: Škodní událost zaměstnace PROSIM O P
      Nejdříve si musíte definovat o co přesně se jednalo.
      1. Skutečně šlo o škodu, kdy byl nenávratně poškozen nebo zničen majetek, který musel být v důsledku této škody vyřazen?
      Pokud ano, pak tato škoda je DU do výše náhrad.
      2. Kooperativa se vůbec nevyjádřila? Vzhledem k tomu, že je červen a poj. událost se stala někdy v r.2014? Je to divné - na zhodnocení poj.události mají pojišťovny tři měsíce. Nemáte alespoň mailovou korespondenci, z které by se dalo něco vyčíst...?
      3. Zaměstnanec způsobil škodu z nedbalosti? a jakou náhradu škody mu určil zaměstnavatel?

• 24. 6. 2015 11:25

Daniela88 (neregistrovaný)

Zaměstnanec pracovní agentury udělal škodu ve společnosti ke které byl přidělen. Ta škodu zdokumentovala a vyčíslila pracovní agentuře fakturu na 150 tisíc. Kooperativa prý poslala do firmy jen dopis s věcmi, které má agentura práce doložit, ale nic víc se zatím nedělo. Jsem externí účetní, takže se spoléhám jen na to, co mi v té agentuře řeknou. Takže o výnosu z pojišťovny zatím účtovat nemůžu. Můžete mi prosím tedy poradit, zda bude v daňových nákladech 150 tisíc, nebo jen 50 tisíc a zbytek nedaňově?

• 24. 6. 2015 12:02

Daniela K. (neregistrovaný)

...
      >Zaměstnanec pracovní agentury udělal škodu ve
      >společnosti ke které byl přidělen. Ta škodu zdokumentovala a
      >vyčíslila pracovní agentuře fakturu na 150 tisíc.
      >Kooperativa prý poslala do firmy jen dopis s věcmi, které
      >má agentura práce doložit, ale nic víc se zatím nedělo.
      >Jsem externí účetní, takže se spoléhám jen na to, co
      >mi v té agentuře řeknou. Takže o výnosu z pojišťovny
      >zatím účtovat nemůžu. Můžete mi prosím tedy poradit, zda
      >bude v daňových nákladech 150 tisíc, nebo jen 50 tisíc
      >a zbytek nedaňově?

Bohužel, je těžké vám poradit správně, když stále není zřejmé o jakou "Škodu" se přesně jednalo? Škoda čeho nebo na čem nebo vznikla čím? A jednalo se skutečně o škodu, tak jak je uvedena v ZDP?
      To budete muset posoudit z dokumentu, kterým je škoda zdokumentována a z toho bude vyplývat i jak by mělo být zaúčtováno a správně daňově.
      Nespoléhala bych na to, co vám řeknou, ale na řádné podklady, které by vám k zaúčtování měli dodat.
      Externí účetní a zpracováváte i daňe? Pozor na NOZ §5 a §2950.

• 24. 6. 2015 12:43

jinka (neregistrovaný)

Tak jak psala Daniela , nelze Vám odpovědět.
      §24/2/p
      V úvahu příchází i daňový náklad

• 24. 6. 2015 13:30

Ve škodním protokolu je uvedeno: Dne xx došlo při manipulaci s Retruckem externím zaměstnancem agenury ABC s.r.o. ke kolizi s regálovým systémem. Při této kolizi došlo k poškození pravého zdvihového válce. Při dnešní návštěvě Technika Linde byl zhodnocen stav na nutnost díl vyměnit.
      Pak nám k faktuře přiložili i kopii faktury za výměnu toho dílu z Linde, kde je stejná částka jako na naší faktuře (která je akorát bez DPH než ta z Linde)

• 24. 6. 2015 15:05

jinka (neregistrovaný)

Dle mého názoru jde o daňový náklad (nejde o daňovou škodu), ovšem na druhou stranu musíte dořešit i výnos do roku 2014, část máte od zaměstnance a pravděpodobně jste kryti i nějakou svou pojistkou

• 24. 6. 2015 18:06

Děkuji, už jsem k tomu ještě něco pročetla a také si myslím, že je daňový. Výnos do roku 2014 mám vytvořit i když nemám ho nemám potvzený pojišťovnou? Udělat ho tedy vy výši rozdílu 378/648? Děkuji a omlouvám se, lítám v tom, už se jdu dívat po nějakém kurzu o škodách :-) Náš zaměstnavatel nám bohužel kurzy neumožňuje, proto jsem ráda za tuto poradnu.

• 25. 6. 2015 7:25

jinka (neregistrovaný)

Musíte zjistit co se s pojistkou skutečně děje, myslím že dohad 388/ 648 by měl v roce 2014 být, výši bych určila dle toho co zjistíte.
      Na rozdíl ne - pojišťovna asi nebude plnit 100%

• 25. 6. 2015 7:42

.. (neregistrovaný)

>>
      >>
      >>Děkuji, už jsem k tomu ještě něco pročetla a také si
      >>myslím, že je daňový. Výnos do roku 2014 mám vytvořit
      >>i
      >>když nemám ho nemám potvzený pojišťovnou? Udělat ho
      >>tedy vy výši rozdílu 378/648? Děkuji a omlouvám se,
      >>lítám v tom, už se jdu dívat po nějakém kurzu o
      >>škodách

Ucetni-portal.cz/videa/

Zcela dole videoseminar 'Náhrada skody v účetnictví a danich'

>>:-) Náš zaměstnavatel nám bohužel kurzy neumožňuje,
      >>proto jsem ráda za tuto poradnu.
      >Musíte zjistit co se s pojistkou skutečně děje, myslím
      >že dohad 388/ 648 by měl v roce 2014 být, výši bych
      >určila dle toho co zjistíte.
      >Na rozdíl ne - pojišťovna asi nebude plnit 100%

• 25. 6. 2015 8:20

Neskutečně moc Vám děkuji!!!!!! Na video se určitě podívám!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).