Re: Krácení mzdy za nesplnění norem
Děkuji, vzala jsem si smlouvu k ruce, je tam napsáno, že mzda se skládá ze základní mzdy 80,--/hod. (ne 85,-- jak jsem psala) a nenárokových složek mzdy - kvalifikační bonus ve výši 0,-- a zaměstnanecké bonusy (to se jí netýká). V pracovní náplni má uvedeno obecně: manipulační práce, balení zboží, čištění strojů a další práce dle pokynů nadřízeného. O normách ani slovo. Nevím, co bych měla ve smlouvě ještě hledat?
Z toho, co jste popsala, není možné jednoznačně dovodit, že se jedná o smluvní ujednání mzdy - zda jsou použita slova "mzda se sjednává...", "smluvní strany se dohodly ..." apod. Slova "mzda se skládá.." mohou znamenat i jednostranné určení mzdy zaměstnavatelem, které je změnitelné i bez souhlasu zaměstnance. Pracovní smlouva neobsahuje pouze smluvní ujednání, ale i řadu údajů a informací, které zaměstnanec bere na vědomí.
Takže měla mít na hodinu 80 Kč? (ať už to měla smluveno nebo stanoveno mzdovým výměrem) Kolik hodin v červnu odpracovala, jaká byla její hrubá mzda? Pracovala i o víkendech? Nebo v noci? Kolik hodin? Jaký měla úvazek, tzn. měla nějaké přesčasové hodiny? (Předpokládám, že jde o mzdu za červen).
Ano,jde o mzdu za červen. Odpracovala 73 hodin, za to měla 5.840,- hrubého + příplatek za 15 hodin práce v noci dostala 120,--, odečteno krácení mezd 680,--, hrubá mzda celkem byla 5.280,--. Úvazek ze smlouvy nevyčtu, prac.doba je stanovena jako pevná Pracovním řádem zaměstnavatele a ten nemám k dispozici. Mzdu má uvedenou v pracovní smlouvě, ale je tam pouze věta Mzda zaměstnance se skládá ... (to už jsem psala), dále Mzda je splatná ... Nic o tom, jestli se stanovuje nebo sjednává. Moc děkuji.
Já vím, že se nejedná o závratnou sumu, ale štve mně to. Jsem ráda, že se dcera snaží o prázdninách vydělat nějakou korunu, je poctivka, navíc jí mistr řekl, že se normy na brigádníky nevztahují, tak pracovala pomaleji, aby neprodukovala zmetky a teď jí krátí ... Navíc ví, že normy neplnila ani její kamarádka, dělaly spolu, a ta mzdu krácenou nemá ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.