Re: Pracovní poměr na dobu určitou
Takže - zákoník práce je koncipován tak, že co není zakázáno, je dovoleno. U nového pracovního poměru není zakázáno sjednat zkušební dobu.
Případ, kdy se uzavírá nový pracovní poměr na jinou práci, než byl předchozí - je zkušební doba naprosto oprávněná.
Případ, kdy se uzavírá nový pracovní poměr na tutéž práci - zkušební doba není zakázána, ale pokud předchozí pracovní poměr trval po přiměřenou dobu (tedy alespoň 3 měsíce) má se za to, že zaměstnavatel již zjistil, zda pracovník práci zvládá a sjednání opětovné zkušební doby sice v novém pracovním poměru, ale na tutéž práci se bere jako nemorální a účelový, nikoliv nezákonný.
Děkuji Vám také za vysvětlení. Obrátila jsem se na jinou pobočku inspektorátu práce a byla mi sdělena naprosto odlišná odpověď než prvně. Tedy: pokud uzavírám nový pracovní poměr na jinou pracovní pozici můžu uzavřít novou smlouvu se zkušební dobou, abychom ověřili, že zaměstnanec zvládá také tuto novou pracovní pozici. Neskutečné, že jeden úřad poskytuje odlišné informace... Mockrát Vám děkuji za rady!
Ano, přesně tohle jsem vám psala ve svém příspěvku, ovšem ani uzavření zkušební doby pokud se jedná o stejnou práci, ZP nezakazuje, ale obecně se považuje za nemorální. S ÚP moje osobní zkušenost - jejich znalosti se blíží znalostem typu tazatelů "výpověď dohodou".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.