Re: Celozávodní dovolená
Dotaz, zda zaměstnavatel může určit celozávodní dovolenou několikrát ročně, je zcela na místě, ostatní bylo formulováno nešťastně. Zákoník práce toto nespecifikuje, v názorech, jak jsem si všimla, je to plichta. Já sama se přikláním k názoru, že může, zaměstnanec už v tomto směru nemusí být chráněn.
Děkuji za vaše odpovědi. Nový ZP mám. Jen jsem tam nenašel, že by zaměstnanec si mohl určit svou dovolenou. Ono je to z mého pohledu trochu nefér. Zaměstnavatel určí 20 dní dovolené a 5 dní si mohou nechat zaměstnanci pro sebe. Jenže jak vím tak některým se stává, že by rádi měli delší dovolenou v jinou dobu ale bohužel jí mít nemohou. Takže jejich právo určit si sám dovolenou, je omezeno zaměstnavatelem. Jako příklad třeba beru, že někteří zaměstnanci mají možznost jet na lepší dovolenou (levnější, lepší,...) v jiném termínu, než je celozávodní, ale nemohou. Někdy třeba potřebují pár dní na vyřízení svých záležitostí. Ono 5 dní na rok, to je docela málo. Ale už tedy vím jak to je a děkuji za odpovědi.
Buďte rád, že máte těch 5 dní. Někde zaměstnavatel určuje celou dobu dovolené a klidně vám může určit čerpání třeba říjen - listopad a nic s tím nenaděláte. On vám tu dovolenou platí, takže si i on určuje kdy. Ale většinou se lze se zaměstnavateli dohodnout, pokud nepožadujete dovolenou např. když je nějaký termín plnění prací , různá hlášení atd. Prostě když to nekoliduje se zájmem zaměstnavatele , tak většina zaměstnavatelů je ochotná se na době čerpání dohodnout. Ovšem nemůžete si myslet, že vy budete vyčkávat na lepší cenu za dovolenou a když ji získáte a chtěl byste třeba za týden odjet, tak to opravdu nemusí klapnout. Zaměstnavatel vás platí za práci i za dobu dovolené, je tedy zcela spravedlivé, že má možnost vám určit, kdy tu jím placenou dovolenou, budete čerpat.
Víte o tom, že ze zákona je nárok na 20 dní dovolené? Už tím, že máte 25 dní, vám zaměstnavatel poskytl určitý benefit navíc, který nemusel. Mohlo by se vám také stát, že když se vám to nelíbí, rozhodne se zaměstnavatel pro další rok poskytovat pouze 20 dní dovolené, z toho vám třeba celých 20 dní stanoví v určitý termín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.