Re: Zkrác. prac. doba - směrnice
Jaká směrnice ? Řiďte se ZP, který řeší zkrácenou prac.dobu. Jde-li o individuální kratší úvazky, měla by být schválená žádost zaměstnance s důvodem . Neuvádíte, že by se jednalo o snížení stanovené týdenní PD v organizaci, proto se k ní nevyjadřuji.
Nevím, jestli jde o individuální kratší úvazky. Mám jenom pracovní smlouvy, u sepisování těch smluv jsem nebyla. Jde o zaměstnance ZTP a jednoho zdravého, není ZTP, jenom chtěl místo 8 hod. pracovat 7,5 hod. Takže podle mě, jak chápu zákoník práce § 80, s těmi zam-ci ZTP může být sjednána kratší pracovní doba, mělo by stačit, že to mají v pracovní smlouvě, nepotřebujeme žádný další papír, jako jeho žádost atp., a u toho zam-ce, který chtěl 7,5 hod. místo 8, ten by měl ještě předložit žádost o kratší prac. dobu? Nestačí, že má v prac. smlouvě uvedeno, že pracuje 7,5 hod.? O té žádosti s důvodem jsem v zákoníku nečetla.
Pochopila jsem,že máte v org. stanovenou týdenní 40 hod. PD ( z výše uvedeného vašeho násl.dotazu). Tedy se nejedná o kratší PD v organizaci, ale o zkrácenou PD indivinduelní ( u některých zaměstnanců( . TZP má zřejmě kratší proto, že mu lékař při vstupní prohlídce nebo později nedoporučil plný úvazek. Ten druhý nic už psát (žádat) nemusí, když je mu to povoleno a dokonce dáno do smlouvy, což není vždy výhodné. Pro příští event.případ -
zam.by měl odpracovat stanovenou PD v organizaci, je to jeho povinnost. Má-li k tomu důvod, např. dojíždění, péče o dítě či jiný osobní důvod podá si žádost, kde zdůvodní a navrhne, nadřízený se vyjádří a zporavidla ved.organizace schválí nebo ne. Tím se vyhnete
tomu, aby byla PD sjednávána v PS.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.