Re: Krácení dovolené - prosím o kontrolu
Zákoník práce jsem si sice prostudovala, ale 100% odpovědi na své otázky jsem tam nenašla. Paní Renato, takže pokud to budeme brát jako překážky na straně zaměstnavatele, tak jí těch 5,5 dne zaplatíme normálně průměrem, ale pokud by šlo o zaměstnance, který u nás pracoval celý rok a přečerpal dovolenou o 1 den (to, že je přes vánoce dovolená ví zaměstnanci dopředu), tak to budu brát jako neplacené volno. Je to tak?
ne,nejde o to, že to zaměstnanci vědí, ale o to, že mají nějakého nadřízeného. Dovolenou určuje zaměstnavatel a ten by také měl hlídat, aby zaměstnancům zbyla dovolená na celozávodní dovolenou mezi svátky a neurčit (nepovolit) jim čerpání dříve.
pokud měl vedoucí přehled o čerpání jejich dovolené, je vina na jeho straně, neměl ji povolit. Pokud přehled neměl, je to chyba, měl by ho mít. já bych se snažila, aby zaměstnanci napsali žádost o neplacené volno, které by jim pak vedoucí schválil. vy byste pak zadala neplacené volno. V případě té nové zaměstnankyně je to zcela jistě, pokud to s ní nebylo dohodnuto jinak a nemáte žádost, překážka na straně zaměstnavatele
To nevím, ale u zaměstnance, který u vás pracuje celý rok nemůžete vy sama rozhodnout, že mu zaplatíte překážku . U nové zaměstnankyně je to jiné, ale i tak, vám musí dát někdo příkaz , že se jedná o překážku na straně zaměstnavatele a že ji máte proplatit. O tom přece nemůže rozhodovat mzdová účetní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.