Re: prodej nemovitosti z OM nebo os. vla
Děkuji Vám. Dovolím si ještě se zeptat, pokud dům tedy vyřadím do osobního vlastnictví, mohu ho dejme tomu za 2 měsíce prodat, aniž by to případně bylo bráno jako obcházení zákona? Je tento postup správný a legální? Platba za ZP a SP by byla o dost vyšší, takže postup podle §10 by vyhovoval víc, ale chtěla bych to udělat správně a v souladu s předpisy. Děkuji.
Já se omlouvám, že vás pořád obtěžuji, ale kdybyste mě mohl ještě jednou ujistit, zda postupuji správně, byla bych ráda. Jedná se o to DPH.
Nemovitost je zařazena v obchodním majetku od 1990 (alespoň jak se mi podařilo dohledat), v roce 2000 došlo k technickému zhodnocení (kanalizace), to už s DPH, odpisy ještě běží. Chápu správně, že vzhledem k tomu, že od pořízení uplynulo více jak 10 let, nemusím vypořádávat DPH? Prostě majetek jen vyřadím do osobního vlastnictví v zůstatkové ceně, kterou potom při prodeji zohledním? Nebo se pletu?
Jsem vám velmi vděčná za čas a rady, které mi věnujete.
Pane Vladíku, já vím, že jsem hrozná, ale co §78d, odst. 1, který říká, že "Dojde-li u dlouhodobého majetku ve lhůtě pro úpravu odpočtu daně k uskutečnění plnění dodání zboží nebo poskytnutí služby, použijí se obdobně ustanovení § 78 až 78c s tím, že úprava odpočtu daně se provede jednorázově."
Na základě toho se domnívám, že časový test běží i pro vyřazení majetku do osobního vlastnictví. Anebo jsem to vůbec nepochopila :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.