Vlákno názorů k dotazu Chybná úhrada od Anonymní - Re: Chybná úhrada DOFA ...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 8. 2005 12:46

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Chybná úhrada
    DOFA 100.000,- xxx/321
    úhrada 99.923,- 321/221
    zbývající platba 77,- 321/221

Ale pokud máte na faktuře napsáno zaplattě 3.333 EUR (a vy jste to odeslali za euroveho uctu) tak bych mu nic neplatila. Ale to je můj názor.

• 31. 8. 2005 13:20

JMartina (neregistrovaný)

**
    FADO je vystavena v Kč. Přepočet provádíme až v den úhrady. Platba měla odejít EUR-účtu. My máme z výpisu odepsáno 3.333 EUR, ale dodavateli připsali na korunový účet jenom 99.923,00 Kč. Tudíž není závazek zcela uhrazený.

• 31. 8. 2005 13:28

JMartina (neregistrovaný)

Re: Chybná úhrada-prosím Aňu
    Dobrý den Aňo, můžete prosím mrknout na můj dotaz, jestli jste se s tímto problémem už setkala?

Díky.

• 31. 8. 2005 17:15

Aňa (neregistrovaný)

S tímto jsem se ještě nesetkala, ale pokud máte dohodu, že budete platit v EURech na EURový účet, tak to musíte dodržet.
    Na jednom školení od firmy ADAR - k účtování v cizích měnách mám pozn., že pokud je sjednána platba v EURech a Vy platíte v Kč(což se Vám vlastně podařilo,i když od Vás odešla platba v EURech - Váš dodavatel je nedostal), musíte počkat, jak zareaguje druhá strana: zda platbu vrátí a bude požadovat po Vás správnou úhradu, nebo provede jednostranný zápočet nebo vyvolá návrh dohody na oboustranný zápočet. Nebo můžete návrh na oboustr. zápočet podat rovnou Vy s platbou (což ve Vašem případě ale už nejde).

Také mám násl. podobnou poznámku:
    Pokud je sjednána platba v EUR a druhá strana zaplatí v Kč, nejedná se o platbu faktury. Přijaté Kč jsou pro tuto stranu závazkem vrátit je (aby nedošlo k neoprávněnému obohacení).
    Je však možnost tento závazek započítat na pohledávku, která existuje z nezaplacené faktury. Dále již viz výše - buď jednostranný zápočet - kurz dle OZ ke dni přijetí platby + informovat o tomto zápočtu druhou stravu. Nebo lze provést oboustranný zápočet s dohodnutým kurzem - zde musí souhlasit ale obě strany s použitým kurzem.

Sama tyto zápočty provádím, protože se stane, že mám sjednáno v cizí měně, ale potřebujeme uhradit jinat.

Takže jak poradit.
    1. požádat o vrácení částky a uhradit v EUR
    2. navrhnout oboustranný zápočet (jednostranný by musel vzejít od příjemce platby v Kč)
    3. Myslím, že varianta doplatku (např. 77,- v uvedeném případě) nebude pro Vás daň.uznatelná, kdežto vrácená částka na korunový účet bude rozdílná o kurzový rozdíl a ten je daň. uznatelný a bude v souladu s výše uvedeným.

Nejsem v tomto odborník, takže pokud mám problém ohledně účtování v cizích měnách - obrátila jsem se již několikrát na p. Beránka: adar@adar.cz (mohu jen doporučit, tato e-mailová adresa nám byla nabídnuta přímo na školení.)

Držím palce ať pochodíte

• 1. 9. 2005 13:07

Anonymní (neregistrovaný)

Vrácení platby mi přijde jako dost drahá sranda, u KB jedna platba v devizách = poplatek 500,- Kč. 77,- Kč bych mu poslala třeba poštovní poukázkou:-)

• 1. 9. 2005 18:10

Aňa (neregistrovaný)

Pokud dostali Kč, tak musí vrátit Kč, takto jsem to také myslela. Proč by vraceli devizy, když žádné nedostali?
    Jeví se nejjednodušší poslat 77,-Kč , ale beru to, že chtěli fa uhradit v cizí měně, tak jestli přistoupí na úhradu v Kč, tak ať si rozdíl zaúčtují jako kurz. rozdíl a nic bych už neposílala.
    Jestli nepřistoupí na Kč, tak ať je vrátí.

• 31. 8. 2005 17:16

karel (neregistrovaný)

Pokud Vy máte FADO v Kč - pak je platba v jiné měně věc dohody a pokud jste se s oběratelem dohodli že platba proběhne tak, že on po přepočtu na Kč dostane oněch 100 000,- pak byste mu je měli doplatit.
    Jen poznámka - dohoda, že mi zaplatíte X EUR a to takovým kurzem abych dostal Y CZK mi příjede divná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).