Re: Chybná úhrada-prosím Aňu
Dobrý den Aňo, můžete prosím mrknout na můj dotaz, jestli jste se s tímto problémem už setkala?
Díky.
S tímto jsem se ještě nesetkala, ale pokud máte dohodu, že budete platit v EURech na EURový účet, tak to musíte dodržet.
Na jednom školení od firmy ADAR - k účtování v cizích měnách mám pozn., že pokud je sjednána platba v EURech a Vy platíte v Kč(což se Vám vlastně podařilo,i když od Vás odešla platba v EURech - Váš dodavatel je nedostal), musíte počkat, jak zareaguje druhá strana: zda platbu vrátí a bude požadovat po Vás správnou úhradu, nebo provede jednostranný zápočet nebo vyvolá návrh dohody na oboustranný zápočet. Nebo můžete návrh na oboustr. zápočet podat rovnou Vy s platbou (což ve Vašem případě ale už nejde).
Také mám násl. podobnou poznámku:
Pokud je sjednána platba v EUR a druhá strana zaplatí v Kč, nejedná se o platbu faktury. Přijaté Kč jsou pro tuto stranu závazkem vrátit je (aby nedošlo k neoprávněnému obohacení).
Je však možnost tento závazek započítat na pohledávku, která existuje z nezaplacené faktury. Dále již viz výše - buď jednostranný zápočet - kurz dle OZ ke dni přijetí platby + informovat o tomto zápočtu druhou stravu. Nebo lze provést oboustranný zápočet s dohodnutým kurzem - zde musí souhlasit ale obě strany s použitým kurzem.
Sama tyto zápočty provádím, protože se stane, že mám sjednáno v cizí měně, ale potřebujeme uhradit jinat.
Takže jak poradit.
1. požádat o vrácení částky a uhradit v EUR
2. navrhnout oboustranný zápočet (jednostranný by musel vzejít od příjemce platby v Kč)
3. Myslím, že varianta doplatku (např. 77,- v uvedeném případě) nebude pro Vás daň.uznatelná, kdežto vrácená částka na korunový účet bude rozdílná o kurzový rozdíl a ten je daň. uznatelný a bude v souladu s výše uvedeným.
Nejsem v tomto odborník, takže pokud mám problém ohledně účtování v cizích měnách - obrátila jsem se již několikrát na p. Beránka: adar@adar.cz (mohu jen doporučit, tato e-mailová adresa nám byla nabídnuta přímo na školení.)
Držím palce ať pochodíte
Pokud dostali Kč, tak musí vrátit Kč, takto jsem to také myslela. Proč by vraceli devizy, když žádné nedostali?
Jeví se nejjednodušší poslat 77,-Kč , ale beru to, že chtěli fa uhradit v cizí měně, tak jestli přistoupí na úhradu v Kč, tak ať si rozdíl zaúčtují jako kurz. rozdíl a nic bych už neposílala.
Jestli nepřistoupí na Kč, tak ať je vrátí.
Re: Chybná úhrada
Pokud Vy máte FADO v Kč - pak je platba v jiné měně věc dohody a pokud jste se s oběratelem dohodli že platba proběhne tak, že on po přepočtu na Kč dostane oněch 100 000,- pak byste mu je měli doplatit.
Jen poznámka - dohoda, že mi zaplatíte X EUR a to takovým kurzem abych dostal Y CZK mi příjede divná.
Re: Chybná úhrada
na poplatcích zaplatíte víc, jak ten rozdíl (ale byli jsme nuceni zaplatit i vyúčtovací fakturu na 1,¨Kč!!). Zkuste se dohodnout - stejně "jejich" účetní musí použít kurs ČNB, ne ČSOB! a nebo má pevný kurs, který vypořádává na ČNB k 31.12!). Nebo jim pošlete 77,- Kč ( a ty převede ČSOB na kolik nedoplatku v EUR???), které zaúčtujte jako "kursový rozdíl" nebo jako "nedaňový náklad" - "chyba" nebo to vrátíte do pokladny (třeba z černého fondu" prostřednictvím jiného dokladu - to snad šéf pochopí nebo to zaplaťte ze svého, abyste měla klid - ale je to pitomost!)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
Také Babišova vláda chce, aby se do eTuristy registrovaly jak hotely, tak Airbnb
Plošné zlevňování místo akčních letáků. Drogerie dm mění cenovou strategii
31. 8. 2005 11:09
S dodavatelem máme dohodu,že budeme hradit tuzemské závazky v EURech, přepočet proběhne kurzem ČNB v den úhrady.Omylem jsme ale úhradu zaslali na korunový účet, tím pádem banka přepočetla EUR na Kč svým kurzem a vznikl nedoplatek faktury.Dodavatel chce po nás nedoplatek
uhradit.Jak prosím zaúčtovat tento případ?
Př: fado 100.000 Kč
Úhr.(ČNB 30,000) 3.333 EUR zasláno na účet Kč
Přepočet (ČSOB 29,980) 99.923 Kč
Rozdíl 77 Kč
Všem děkuji za radu.