Re: kontrolní hlášení - sloupeček DPPD
konzultovala jsem to s naším správcem systému a ten mi tvrdí, že je to v pořádku, máme v systému jeden chlíveček na DUZP - datum kdy jsme doklad obdrželi - dělala jsem si kontrolu a jak to uvedu do kolonky DUZP tak se mi dostane do přiznání k DPH a i do kontrolního hlášení - pokud to dobře chápu, tak potom mi přece nemůže souhlasit kontrolní hlášení s přiznáním. Jsem asi natvrdlá.... omlouvám se
>>Daňový doklad máte v přiznání 1/2016 z pohledu
>>uplatnění nároku na odpočet DPH, ale v DPPD se uvádí
>>DUZP
>>dodavatele na dokladu. Máte to tak?
>ne - v záznamní povinnosti k DPH mám DUZP leden 2016
>- i když je od dodavatele na fa DUZP 12/2015, a tím
>datem v záznamní povinnosti to mám i v tom sloupečku
>DPPD - tedy leden
Pokud by v DPPD u KH byla správně ta prosincová data 2015, tyto položky by z kontroly párování KH automaticky vypadly. Takhle to tam visí, takže budete muset celé KH zpracovat a podat znovu.
A samozřejmě tohle dodržujte i v dalších obdobích, vždy uvádějte do DPPD v KH DUZP z dokladu dodavatele, i kdyby byl doklad třeba několik měsíců starý. Zkrátka DUZP a číslo DD vždy přesně podle dokladu.
Nebudete tam mít jiné doklady, uvedu příklad:
faktura od dodavatele za 35.000+DPH vystavená 31.12.2015, DUZP 31.12.2015, vy jí dostanete 6.2.2016,
potom jí dáte do DPH i do KH za 2/2016 ALE! v kolonce KH -B2 uvedete datum 31.12.2015........chápete?
Vám KH na přiznání k DPH odpovídat bude. Berte to tak, že je vše jako dřív, tedy nárok na odpočet uplatníte až v okamžiku přijetí daňového dokladu, pouze do DPPD uvedete DUZP dodavatele.
Datum KH je pouze evidenční (párovací) položka. S výjimkou PDP nadále uplatňujete nárok až když máte doklad fyzicky.
Ale vždyť je budete mít ve stejném chlívečku v přiznání i v KH=v lednu, jen ve chlívečku DPPD bude prosincové datum, většina software to umí, má více kolonek pro data, tak musíte ten váš upravit, aby to dělal správně. Aspoň je vidět, jak je to KH "very easy" a vůbec nás nezatíží cha cha!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.