Re: kontrolní hlášení - sloupeček DPPD
Potom má paní z FÚ pravdu a vy to máte špatně. Nastudujte materiály k vyplňování KH je to v nich rozepsané.
konzultovala jsem to s naším správcem systému a ten mi tvrdí, že je to v pořádku, máme v systému jeden chlíveček na DUZP - datum kdy jsme doklad obdrželi - dělala jsem si kontrolu a jak to uvedu do kolonky DUZP tak se mi dostane do přiznání k DPH a i do kontrolního hlášení - pokud to dobře chápu, tak potom mi přece nemůže souhlasit kontrolní hlášení s přiznáním. Jsem asi natvrdlá.... omlouvám se
>>Daňový doklad máte v přiznání 1/2016 z pohledu
>>uplatnění nároku na odpočet DPH, ale v DPPD se uvádí
>>DUZP
>>dodavatele na dokladu. Máte to tak?
>ne - v záznamní povinnosti k DPH mám DUZP leden 2016
>- i když je od dodavatele na fa DUZP 12/2015, a tím
>datem v záznamní povinnosti to mám i v tom sloupečku
>DPPD - tedy leden
Pokud by v DPPD u KH byla správně ta prosincová data 2015, tyto položky by z kontroly párování KH automaticky vypadly. Takhle to tam visí, takže budete muset celé KH zpracovat a podat znovu.
A samozřejmě tohle dodržujte i v dalších obdobích, vždy uvádějte do DPPD v KH DUZP z dokladu dodavatele, i kdyby byl doklad třeba několik měsíců starý. Zkrátka DUZP a číslo DD vždy přesně podle dokladu.
Nebudete tam mít jiné doklady, uvedu příklad:
faktura od dodavatele za 35.000+DPH vystavená 31.12.2015, DUZP 31.12.2015, vy jí dostanete 6.2.2016,
potom jí dáte do DPH i do KH za 2/2016 ALE! v kolonce KH -B2 uvedete datum 31.12.2015........chápete?
Vám KH na přiznání k DPH odpovídat bude. Berte to tak, že je vše jako dřív, tedy nárok na odpočet uplatníte až v okamžiku přijetí daňového dokladu, pouze do DPPD uvedete DUZP dodavatele.
Datum KH je pouze evidenční (párovací) položka. S výjimkou PDP nadále uplatňujete nárok až když máte doklad fyzicky.
Ale vždyť je budete mít ve stejném chlívečku v přiznání i v KH=v lednu, jen ve chlívečku DPPD bude prosincové datum, většina software to umí, má více kolonek pro data, tak musíte ten váš upravit, aby to dělal správně. Aspoň je vidět, jak je to KH "very easy" a vůbec nás nezatíží cha cha!
Máte můj obdiv - určitě jste měli i s dodavatelem Vašeho SW krásný podzim a Vánoce .Možná jste viděli zpravodajství nebo četli http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/KH_caste_omyly_20151112.pdf
"Skutečnost:
Údaje uváděné do kontrolního hlášení vycházejí do značné míry ze současné evidence pro účely daně
z přidané hodnoty. Faktem je, že doposud podávaná daňová tvrzení nevyžadují až natolik podrobné členění,
nicméně veškeré požadované údaje vychází z údajů povinně uváděných na daňových dokladech a tudíž
jimi plátci disponují.
a ani Vás nenapadlo, že by to snad mohlo být jinak
Bohužel - je to jinak a tak je potřeba "nastudovat"
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/soubory-ke-stazeni
moc si vážím této diskuze a chtěla abych poprosit o zdržení se krásného podzimu a Vánoc - možná mi to nebudete věřit ale mám 18 dní loňské dovolené, nemarodím a denně dělám v průměru asi 11 hodin - trávím v práci. Vím, že toto není předmětem diskuse, je to v podstatě moje věc jak jsem si to zařídila ale nikdy bych nesoudila účetní tatko.
že
>>>je to v pořádku. Nárok na uplatnění DPH jsou tři
>>>roky
>>>a kdy si ty doklady z jiných období asi uplatním aby
>>>mi kontrolní hlášení souhlasilo s přiznáním k DPH.
>>>Asi
>>>mají fakt dost. Děkuji za čas
>>Máte můj obdiv - určitě jste měli i s dodavatelem
>>Vašeho SW krásný podzim a Vánoce .Možná jste viděli
>>zpravodajství nebo
>>>četli
>>>http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/KH_caste_omyly_20151112.pdf
>>"Skutečnost:
>>Údaje uváděné do kontrolního hlášení vycházejí do
>>značné míry ze současné evidence pro účely daně
>>z přidané hodnoty. Faktem je, že doposud podávaná
>>daňová tvrzení nevyžadují až natolik podrobné
>>členění,
>>nicméně veškeré požadované údaje vychází z údajů
>>povinně uváděných na daňových dokladech a tudíž
>>jimi plátci disponují.
>>a ani Vás nenapadlo, že by to snad mohlo být jinak
>>Bohužel - je to jinak a tak je
>>>potřeba
>>>"nastudovat"
>>http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/soubory-ke-stazeni
>moc si vážím této diskuze a chtěla abych poprosit o
>zdržení se krásného podzimu a Vánoc - možná mi to
>nebudete věřit ale mám 18 dní loňské dovolené, nemarodím a
>denně dělám v průměru asi 11 hodin - trávím v práci.
>Vím, že toto není předmětem diskuse, je to v podstatě
>moje věc jak jsem si to zařídila ale nikdy bych
>nesoudila účetní tatko.
Nezlobte se, ale Vaší "nepřipraveností" jste způsobila problém všem které jste v KH uvedla. Toto bych možná čekala u čtvrtl. plátce.
Píšete o SW , to si ho sama děláte ?
Máte můj obdiv - určitě jste měli i s dodavatelem
Vašeho SW krásný podzim a Vánoce .Možná jste viděli zpravodajství nebo četli
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/KH_caste_omyly_20151112.pdf
"Skutečnost:
Údaje uváděné do kontrolního hlášení vycházejí do
značné míry ze současné evidence pro účely daně
z přidané hodnoty. Faktem je, že doposud podávaná
daňová tvrzení nevyžadují až natolik podrobné
členění, nicméně veškeré požadované údaje vychází z údajů povinně uváděných na daňových dokladech a tudíž jimi plátci disponují.
a ani Vás nenapadlo, že by to snad mohlo být jinak
Bohužel - je to jinak a tak je potřeba "nastudovat"
>http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/soubory-ke-stazeni
>>moc si vážím této diskuze a chtěla abych poprosit o zdržení se krásného podzimu a Vánoc - možná mi to nebudete věřit ale mám 18 dní loňské dovolené, nemarodím a denně dělám v průměru asi 11 hodin - trávím v práci.
Vím, že toto není předmětem diskuse, je to v
podstatě moje věc jak jsem si to zařídila ale nikdy bych nesoudila účetní tatko.
>Vypadá to na úpravu od správce systému - ale
nastavovali to více firmám a nikdo se prý neozval.
Každopádně děkuji za Váš čas a názory a přeji pevné nervy.
Při upgrade SW vás měl dodavatel seznámit s úpravami a způsobem zadávání údajů pro KH. Alespoň můj dodavatel Účto Tichý to v novinkách od 1.1.2016 uvádí na příkladech podrobně. Při běžném zadávání to sice také není vidět, ale musím najet do podrobností a tam tyto údaje (DUZP z r. 2015)zadat ručně. Jinak si program přebírá údaje automaticky.
Tak jsem se tím prokousala - paní z Fú má opravdu pravdu - dodavatel SW nás neupozornil, jaké kolonky po vyplnění se nově tahají do kontrolního hlášení - dělali jsme to po staru do 31.12.2015 - do DPH to lezlo vždycky dobře, ale pro KH jsou ty naše údaje
v podstatě špatně. No nic musím leden opravit - jedná se asi o 170 faktur - odúčtovávat nebudu - vyplním kontrolní hlášení na daňovém portále a pošlu datovkou. Jenom si holt musím vzít k ruce fyzicky doklady abych měla pro KH správné DUZP. Všem díky za radu ale jak jsem zavalena prací a přiznání k DPH za leden mi korespondovalo k KH tak jsem si myslela, že to mám dobře. Teď si dám fakt bacha:-). Pěkný večer
Souhlasím s uživatelem Láďa, taky bych radil opravit v sw. Nezapomeňte, že se může objevit další chybka a budete se v tom zase přehrabovat v EPO ?
Já si v takovém případě vyhradím dlouhý večer, otevřu láhev dobrého vína (Merlot, Chianti) a od půlky láhve dál ke dnu už to jde samo. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
17. 3. 2016 15:08
Dobrý den - moc prosím o názor a radu - volala paní z fin. úřadu - že máme v kontrolním hlášení faktury, které vystavili dodavatelé - např. materiál - v prosinci - tudíž oni je mají v prosinci - ale nám fa přišli v lednu - tudíž my máme DUZP leden a v kontrolním hlášení je máme v lednu a že máme vystavit následné kontrolní hlášení a ty faktury, které jsou z DUZP prosinec na fakturách máme z tohoto hlášení vyřadit. Snažila jsem se jí vysvětlit, že to přece nejde, protože my si nárokujeme DPH v lednu a tím pádem by se mi rozjela návaznosti daňového přiznání a kontrolního hlášení a že my si vlastně to DPH nárokujeme dobře v lednu, protože jsme doklad v lednu obdrželi, že pokud bychom dali DUZP v prosinci, tak bychom si DPH nárokovali neoprávněně v prosinci - tedy dřív než můžeme. Fakt nevím, co si o tom mám myslet. Snad si nemyslí, že kontrolní hlášení např. za únor bude ve sloupci DPPD bude obsahovat jenom únorové datumy aby si to oni mohli na fú odškrtnout, že je to v pořádku. Nárok na uplatnění DPH jsou tři roky a kdy si ty doklady z jiných období asi uplatním aby mi kontrolní hlášení souhlasilo s přiznáním k DPH. Asi mají fakt dost. Děkuji za čas