Vlákno názorů k dotazu Zaúčtovat jako materiál nebo službu? od Anonymní - Re: Zaúčtovat jako materiál nebo službu? podle mě by...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 9. 2005 12:55

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Zaúčtovat jako materiál nebo službu?
    podle mě by bylo nejlepší, až to znovu přivezou na sklad, dát 112/501 (protože ten materiál nebyl spotřebován, 501=spotřeba materiálu) a pak vyskladnit za cenu novou - asi bude ten materiál dražší, když byl znovu zpracován, ne? Je to ale dost složitý, takže se ráda poučim.

• 2. 9. 2005 14:43

Dana (neregistrovaný)

Podle mne by se měla účtovat aktivace materiálu:
    faktura za regranulaci 518/321, příjem materiálu na sklad 112/621 v ceně regranulace. Pokud vedete střediskově nebo na zakázky, je třeba evidovat i tyto účetní případy.

• 2. 9. 2005 16:04

Josef (neregistrovaný)

Každopádně :nespotřebovaný materiál by se měl vrátit na sklad = 1120/501.
    Dále záleží na tom, zda budete schopni rozlišit, zda byl nově použit primární materiál nebo materiál přepracovaný (a zda je to důležité z nějakého jiného hlediska), pokud ano :
    Odeslání na jeho přepracování bych evidoval na sam.AÚ ke 112 jako "materiál zaslaný k přepracování". (1121/1120).
    Materiál vrácený z přepracování :
    1122/1121 v pův.ceně a zároveň 1122/621 cena přepracování a zároveň 518/321 = služba přepracování.
    Výdej přepracovaného materiálu = 501/1122.

Pokud nejste schopni rozlišit, který materiál je následně používán, asi bych účtoval náklady přepracování jako náklady související s pořízením, tzn. 112x/321 a přepočítával skladovou cenu váženým průměrem.
    Kromě toho záleží na tom, o jak významné množství materiálu se jedná, zda to významně ovlivní skladovou cenu a následně hosp. výsledek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).