Re: Zmena tydeni pracovni doby
Paní Jiřko, jediný spor, který vedeme, je o maximální možné pracovní době v roce. Bohužel i Váš výklad přispívá k četným dotazům typu - nadpracovávání svátků ap., kterými se to tady jenom hemží. Pokud jde o délku pracovní doby, pak zákoník práce uvádí jediné měřítko pro pracovní dobu, a to je stanovená týdenní pracovní doba - případně krácena dle režimu práce. To znamená, že musím vzít 52 celých týdnů a 1/7 týdne pro letošní rok (pokud jsem se dobře díval) a vynásobit příslušnou týdenní pracovní dobou a to je maximální doba, kterou by za určitých okolností pracovník měl odpracovat. Vámi uváděný příklad 253 pracovních dnů pro rok 2005 platí pouze pro pracovníky, kteří pracují od pondělí do pátku a mají volno v sobotu a neděli a není ho možné vztahovat na jiné rozvržení pracovních směn. Pokud bude mít pracovník volné dny v týdnu nepravidelně, lehce se mu může stát, že letos nebude mít 253 pracovních dnů, ale třeba 257 a to tím, že mu více svátků padne do jeho volných dnů. A to je více, než udáváte Vy. Věřte mi, že to co píši není jenom můj názor, ale i zde to již jiní poradci několikrát psali, žádný jednotný fond pracovní doby neexistuje, existuje jenom týdenní pracovní doba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.