Re: Zmena tydeni pracovni doby
Je pravda, že pokud máte ve smlouvě smluveno, že budete pracovat vždy 37,5 h týdně, pak změna může být jen za souhlasu obou stran. Já ale z dotazu usuzuji, že se jedná o nepřetržitý provoz s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou, u kterého je určená maximální pracovní doba průměrně 37,5 h týdně a kde o rozvrhu směn rozhoduje zaměstnavatel. Maximální počet pracovních hodin zjistí tak, že vynásobí pracovní dny v roce 7,5 hodinami. Tento počet hodin pak rozvrhne do směn tak, aby byl dodržen ZP (nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami a odpočinek v 7mi dnech po sobě jdoucích). To znamená, že některý týden odpracujete méně hodin, jiný více, v některém měsíci to bude méně hodin, v jiném více a srovnává se to až za určité (určené) období - třeba za několik měsíců.
Mám jenom poznámku, maximální počet pracovních hodin zjistí tak, že vynásobí počet týdnů x 37,5 hodin.
Pak se tedy ptám, jak zjistím dopředu pracovní dny u nepravidelné pracovní doby, když nemám rozpis na celý rok? A není podmínkou mít celé číslo, existuje zaokrouhlování, které se používá v celé řadě případů. A počet svátků je pořád stejný až do změny příslušného zákona.
Prosím Vás, nejprve přece musíte zjistit maximální fond pracovní doby v roce každého pracovníka. Ten zjistíte tak, že si nejprve ujasníte, v jakém režimu ten člověk pracuje. Když pracuje ve dvousměnném provoze, má maximální roční pracovní dobu 7,75 x pracovní dny v roce (zjistíte podle kalendáře - v roce 2005 je 253 pracovních dnů a 7 svátků v pracovních dnech a 5 svátků o víkendech), když pracuje ve třísměnném a nepřetržitém provoze, má max. roční prac. dobu 7,5 h x pracovní dny, ostatní mají maximální roční pracovní dobu 8 h x pracovní dny v roce. Toto jsou MAXIMÁLNÍ fondy pracovní doby v roce. Samozřejmě, že když někdo pracuje na zkrácený úvazek, třeba 5 h, pak bude jeho roční fond 5 h x pracovní dny v roce. Takto vypočítané hodiny pak rozhodíte do směn, tzn. že vypracujete každému pracovníkovi jeho rozpis směn.
Když pracovníkovi, který NEPRACUJE v nepřetržitém provoze, připadne směna na svátek, nemusí ho odpracovat, je doma a za ten den dostane náhradu mzdy.
Když pracovníkovi, který PRACUJE v nepřetržitém provoze, připadne směna na svátek, nemůže zůstat doma. Musí směnu odpracovat a pak si buď v jiný SVŮJ PRACOVNÍ den vybere náhradní volno, které má proplaceno průměrem, nebo dostane za ten odpracovaný svátek 100% příplatek. (přednost má vybrání volna).
Paní Jiřko, jediný spor, který vedeme, je o maximální možné pracovní době v roce. Bohužel i Váš výklad přispívá k četným dotazům typu - nadpracovávání svátků ap., kterými se to tady jenom hemží. Pokud jde o délku pracovní doby, pak zákoník práce uvádí jediné měřítko pro pracovní dobu, a to je stanovená týdenní pracovní doba - případně krácena dle režimu práce. To znamená, že musím vzít 52 celých týdnů a 1/7 týdne pro letošní rok (pokud jsem se dobře díval) a vynásobit příslušnou týdenní pracovní dobou a to je maximální doba, kterou by za určitých okolností pracovník měl odpracovat. Vámi uváděný příklad 253 pracovních dnů pro rok 2005 platí pouze pro pracovníky, kteří pracují od pondělí do pátku a mají volno v sobotu a neděli a není ho možné vztahovat na jiné rozvržení pracovních směn. Pokud bude mít pracovník volné dny v týdnu nepravidelně, lehce se mu může stát, že letos nebude mít 253 pracovních dnů, ale třeba 257 a to tím, že mu více svátků padne do jeho volných dnů. A to je více, než udáváte Vy. Věřte mi, že to co píši není jenom můj názor, ale i zde to již jiní poradci několikrát psali, žádný jednotný fond pracovní doby neexistuje, existuje jenom týdenní pracovní doba.
Jenže my se bavíme o maximálně možné odpracované době za rok, která zdaleka zase nebude splněna. V praxi se i lidem v nepřetržitém provozu řada svátků trefí do dne kdy jim vychází směna a pak buď volno jindy nebo peníze, jak jste psala. Když jsme u té spravedlnosti, uvedu Vám příklad ze života. Sousedka má pravidlnou pracovní dobu, jenom má volné dny v týdnu NE, PO a každou sobotu pracuje. Takže ona proti mě, každý rok v měsíci, kdy jsou velikonoce fyzicky odpracuje o 1 den více, protože v sobotu před velokonočním pondělí je v práci (já doma) a v pondělí jsme doma oba dva, jenže mě odpadla směna.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
6. 9. 2005 14:52
Dobry den , mame na vas dotaz . Mame pracovni smlouvu na 37,5h/tydne . Zamestnavatel nam nyni zmenil rozpis sluzeb . Po podrobnem prostudovani jsme vsak zjistili , ze jiz neodpracujeme 37,5/tydne , ale nekdy je to mene nebo vice . Mesicne by nam hodiny take nevychazely . Byli bychom par mesicu v plusu a nekolik mesicu v minusu . K hodinovemu vyrovnani by doslo az behem sedmi mesicu . Zajimalo by nas , jak by to mel zamestnavatel resit v pripade , ze nam bude jeden mesic chybet nekolik hodin . Bojime se , abychom pak dalsi mesic nemuseli chodit do prace navic a hodiny si nadelavat . Pracovni smlouvu mame vsak stale na 37,5h/tydne . Toto jednani nam prijde neseriozni , kdyz zamestnavateli vyjdeme vstric , odpracujeme sluzby dle rozpisu a potom si musime chybejici hodiny nahrazovat nasledujici mesic .
Musi nam zamestnavatel zmenit i pracovni smlouvu?