Re:OT: hlášení přivýdělku v den podpisu
Pro Paní RenatuH
Novela zákona o zaměstnanosti platná od 1.10.2015
http://www.pravniprostor.cz/clanky/pracovni-pravo/novela-zakona-o-zamestnanosti-v-bodech
-.-
Pro ostatní, aby nemuseli hledat v zákonu příslušné §§
Zákon o zaměstnanosti
§ 39
(2) Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá uchazeč o zaměstnání,
d) který ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, je v právním vztahu vzniklém k výkonu některé z činností podle § 25 odst. 3, ...
-.-
§ 25
(3) Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání
a) výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, nebo
b) výkon činnosti na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy.
-.-
Teď jsem se podívala do zákona - rozhodující není den sepsání, ale den odkdy platí dohoda. Takže v našem uvedeném případě - sepsáno 8. dubna, platnost od 1.5., nahlášeno 13.4. - tedy vše v pořádku. Takhle jsem to ale hlídala už dřív, platnost dohody vždy pozdější datum než datum sepsání, aby se mohlo před platností nahlásit.
Paní Jasná, klídek - ke dni, kdy je v pracovně právním vztahu. Tzn. od kdy platí, nikoliv kdy je sepsána. Teoreticky může být sepsána dříve, než se zaeviduje na ÚP, klidně třeba půl roku předem. Takže by ani neměl možnost to splnit. To zas byl nějaký výkřik do tmy.
Chápu to tak, že by se měl hlásit začátek pracovně-právního poměru. Ne až začátek výkonu činnosti.
Např. když zaměstnanec podepíše dne 3.3.2016 DOPP s dobou trvání od 1.4.2016 do 31.12.2016 s tím, že práce budou přidělovány podle potřeby zaměstnavatele. A poprvé bude práce přidělena 28.4.2016.
Pak by se měla DOPP nahlásit na ÚP nejpozději 1.4.2016. Dřív stačilo nahlásit 28.4.2016. Asi se to hodně zneužívalo.
já si troufnu nesouhlasit. Dostalo se mi do rukou "poučení uchazeče....", v němž se uvádí, že oznamovací povinnost u nekolidujícího zam. je odlišná na úseku zprostředkování zaměstnání a na úseku podpory v nezam.
Pokud pobíráte podporu v nezam., jset povinen oznámit ÚP vznik právního vztahu k nekolid.zaměstnání nejpozději v den jejich vzniku. Pro prac.nebo služ.poměr je tímto dnem den nástupu do práce, u DPP a DPČ je to den, kdy je dohoda sjednána (podepsána). Dnem vzniku je tedy den uzavření dohody.
V případě, že nepobíráte podporu v nezam., jste povinen nahlásit začátek výkonu této činnosti nejpozději v den jejího zahájení.
Ale kdyby to měl být striktně den podpisu (podepíšeme např. dnes 14.4., dohoda platná od zítra 15.4., tak pro spoustu lidí z venkova je to opravdu technicky nesplnitelné, zvlášť když jsou odkázáni na veřejnou dopravu. Dojedou z místa bydliště k nám do firmy sepsat dohodu, a než mají nějaké spojení do místa, kde je jejich ÚP, tak např. dnes ve čtvrtek to nemají šanci stihnout do konce úřední doby. Pokud musí na ÚP osobně, tak jsem ještě raději když se sepíše alespoň 2 dny předem - 1 den cesta k nám, druhý den na ÚP. Podle mne zmiňovaný text z poučení vychází z běžné praxe, kdy den podpisu je zároveň dnem začátku smluvního vztahu. To ale opravdu nemusí vždy platit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.