Vlákno názorů k dotazu Mateřská dovolená od kjarmila - Re: Mateřská dovolená Na MD 8 týdnů před porodem...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 9. 2005 9:18

kjarmila (neregistrovaný)

Re: Mateřská dovolená
    Na MD 8 týdnů před porodem může nastoupit pouze žena, které trvá pracovní poměr. To není zřejmě váš případ. Nastoupíte tedy 6 týdnů před porodem. Pokud vám trvá ochranná lhůta z původního zaměstnání (v tomto případě 6 měsíců od skončení zaměstnání), budete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Pokud vám už ochranná lhůta skončila, budete mít až v souvislosti s porodem nárok na rodičovský příspěvek. Jen tak na okraj, není 13 měsíců těhotenství nějak moc dlouhá doba?

• 8. 9. 2005 20:42

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Mateřská dovolená
    paní Jarmilo, moc se omlouvám za ten překlep měsíců, samozřejmě týdnů. Pracovní poměr jsem ukončila dne 1.4.2005 a plánovaný datum porodu je 12.3.2006. Teď jsem tady na internetu našla, že snad když je člověk evidovaný na úřadu práce, tak na mateřskou nastupuje 6 týdnů před porodem a výše příjmu činí rodičovský příspěvek tedy 3635,-- Kč , kdybych ale nastupovala na mateřskou ještě v té ochranné lhůtě 6 měsíců po skončení zaměstnání, tak bych brala 69 % z vyměřovacího základu u zaměstnavatele, pochopila jsem to dobře? Děkuji moc a jsem s pozdravem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).