Re: Mateřská dovolená
Nebudete-li splňovat podmínky pro poskytování PPM(pojištění alespoň 270 kal.dnů v posl. dvou letech),vystaví Vás lékař počátkem 6 týdne před očekávaným porodem (nejdéle do konce 6týdne po porodu) prac.neschopnost- to je ale jen v příapadech, kdy pojištění trvá. Vy budete pravděp.pobírat od SSP mateřskou ve výši rodič.příspěvku.( a jistě nejste ve 13 měsíci, že ne) ,jestli jste 13.,týden- neuvádíte, kdy skončil Váš předchozí pracovní poměr(kvůli ochranné lhůtě ).
Na MD 8 týdnů před porodem může nastoupit pouze žena, které trvá pracovní poměr. To není zřejmě váš případ. Nastoupíte tedy 6 týdnů před porodem. Pokud vám trvá ochranná lhůta z původního zaměstnání (v tomto případě 6 měsíců od skončení zaměstnání), budete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Pokud vám už ochranná lhůta skončila, budete mít až v souvislosti s porodem nárok na rodičovský příspěvek. Jen tak na okraj, není 13 měsíců těhotenství nějak moc dlouhá doba?
paní Jarmilo, moc se omlouvám za ten překlep měsíců, samozřejmě týdnů. Pracovní poměr jsem ukončila dne 1.4.2005 a plánovaný datum porodu je 12.3.2006. Teď jsem tady na internetu našla, že snad když je člověk evidovaný na úřadu práce, tak na mateřskou nastupuje 6 týdnů před porodem a výše příjmu činí rodičovský příspěvek tedy 3635,-- Kč , kdybych ale nastupovala na mateřskou ještě v té ochranné lhůtě 6 měsíců po skončení zaměstnání, tak bych brala 69 % z vyměřovacího základu u zaměstnavatele, pochopila jsem to dobře? Děkuji moc a jsem s pozdravem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
7. 9. 2005 22:39
Jsem ve 13 měsíci těhotenství a jsem evidovaná na úřadu práce, podporu budu pobírat ale pouze do konce září a potom bych měla být evidovaná již bez příspěvku na úřadu práce, doktor mi nemocenskou nechce napsat, protože prý stejně nic nedělám a na pracáku stačí ukázat těhotenskou průkazku, jsem z toho docela špatná protože splácíme hodně půjček, ale protože manžel vydělává tolik, že nám to na žádnou sociální podporu nedá, tak bych měla být zbytek těhotenství bez veškerého příjmu a nikde mě zaměstnat nechtějí. Teď mi kamarádka říkala, že bych snad měla nárok na mateřskou dovolenou, jak je 1/2 roku a může se na ni nastoupit 8 týdný před očekávaným porodem a příjem bych měla mít jako na nemocenské. Je to pravda? Nebo nemám na nic nárok když 1/2 roku nebudu mít žádný příjem? Děkuji za radu a odpověď.