Re: nevyplacená mzda
Poplatek je cca 50 - 100 tisíc.Ale výhodou je,že se platí až při prohlášení konkurzu.K tomu už ale nemusí vůbec dojít a z důvodu neuhrazení tohoto poplatku bude návrh zamítnut.Důležité ale je to,že pro požadování úhrady nevyplacené mzdy na ÚP stačí pouze podání návrhu na konkurz a jeho následné přijetí soudem(místně příslušný krajský soud) a to je zcela zdarma.
Jinak musím souhlasit s tím, že ÚP má tendence se z povinností vytáčet.Já jsem podal na zaměstnavtele návrh na konkurz, ale nejspíš mi to nebude nic platné, protože mi nedával výplatní lístky a proto výši svých nároků nemůžu doložit.V zákoně se píše o tom,že ÚP si ověřije dlužné částky u zaměstnavatele.Protože se ale mě i ostatním zaměstnancům doposud veškerá korespondence se zaměstnavatelem vracela, protože je údajně na uvedené adrese neznámý(přestože je tato adresa uvedena v obchodním rejstříku jako sídlo společnosti), lze předpokládat,že se ÚP nepodaří výši mzdy ověřit.Z toho důvodu bude jako úhrada mzdy vyplacena minimální mzda.Vzhledem k tomu,že zaměstnavatel mi dluží cca 60000 a ÚP mi vyplatí cca 12000,je to záplata vskutku malá.Inu,zákona na ochranu zaměstnanců.Nebo zaměstnavatelů?Zaměstnavatel mi totiž tento postup sám poradil s tím,že mzdu mi zaplatí stát a ten už nebude po něm jeho úhradu požadovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.