Re: nevyplacená mzda
Z vlastní zkušenosti vím, že vám ani ÚP nepomůže. Oni sice zaměstnavatele vyzvou k úhradě a upozorní je na porušení zákona, ale to je vše. Musíte svá práva uplatnit pouze u soudu. Mě dluží zaměstnavatel mzdu za měsíc duben, ÚP nepomohl a peníze na soud nemám. Omlouvám se za anonymitu.
Pokud Vám zaměstnavatel dluží mzdu, můžete na něho podat návrh na konkurz, nebo mu tím aspoň pohrozit. Zkuste to.
Návrh na konkurz myslím musí podat íce lidí a je vysoký poplatek , stalo se nám to také u malého podnikatele
psala jsem mu dopisy , že to dáme k soudu , také jsme neměli všechny doklady, vzhledem k tomu , že tento podnikatel neměl čisté svědomí ,výplatu po delší době vyplatil.
Poplatek je cca 50 - 100 tisíc.Ale výhodou je,že se platí až při prohlášení konkurzu.K tomu už ale nemusí vůbec dojít a z důvodu neuhrazení tohoto poplatku bude návrh zamítnut.Důležité ale je to,že pro požadování úhrady nevyplacené mzdy na ÚP stačí pouze podání návrhu na konkurz a jeho následné přijetí soudem(místně příslušný krajský soud) a to je zcela zdarma.
Jinak musím souhlasit s tím, že ÚP má tendence se z povinností vytáčet.Já jsem podal na zaměstnavtele návrh na konkurz, ale nejspíš mi to nebude nic platné, protože mi nedával výplatní lístky a proto výši svých nároků nemůžu doložit.V zákoně se píše o tom,že ÚP si ověřije dlužné částky u zaměstnavatele.Protože se ale mě i ostatním zaměstnancům doposud veškerá korespondence se zaměstnavatelem vracela, protože je údajně na uvedené adrese neznámý(přestože je tato adresa uvedena v obchodním rejstříku jako sídlo společnosti), lze předpokládat,že se ÚP nepodaří výši mzdy ověřit.Z toho důvodu bude jako úhrada mzdy vyplacena minimální mzda.Vzhledem k tomu,že zaměstnavatel mi dluží cca 60000 a ÚP mi vyplatí cca 12000,je to záplata vskutku malá.Inu,zákona na ochranu zaměstnanců.Nebo zaměstnavatelů?Zaměstnavatel mi totiž tento postup sám poradil s tím,že mzdu mi zaplatí stát a ten už nebude po něm jeho úhradu požadovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
17. 9. 2005 13:17
Prosím o radu ve věci nevyplacené mzdy. Zaměstnavatel mi nevyplatil mzdu za měsíc červenec a srpen, včera jsem ukončila pracovní poměr. Mám jěště nějakou šanci, že své mzdy získám? Co by stím mohl udělat pracovní úřad. Těším se na brzkou odpověď. Děkuji Sylvie