Vlákno názorů k dotazu Hlavní a vedlejší PP a mateřská od tat - Re: Hlavní a vedlejší PP a mateřská v matkách...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 10. 2005 8:18

tat (neregistrovaný)

Re: Hlavní a vedlejší PP a mateřská
    v matkách nejsem kovaná, určitě vám odpoví někdo, kdo zná tuto problematiku lépe - já se domnívám: Aby vám vznikl nárok na PPM, musíte splňovat podmínku účasti na nemocenském pojištění v posledních dvou letech před porodem po dobu alespoň 270 dnů. Dále nárok na PPM plyne i ze souběžných pracovních poměrů, ale právě tuto podmínku 270 dnů z VPP nebudete splňovat, tudíž vám nárok z VPP na mateřskou nevznikne, tj. nárok na peněžitou pomoc v mateřství by vám vznikl pouze z hlavního prac.poměru a tam byste navíc ještě měla mít krácený plat ??! tzn. že by se vám snížil vyměrovací základ. Také si dejte pozor na to, kdyby vás v době mateřské požádal o výpomoc, např. ke konci roku - inventury, uzávěrky - a šla byste do práce byť jen na 3 dny a pracovala byste na základě prac.poměru z něhož vám byla dávka přiznána (mateřská), za tyto 3 dny vám PPM nenáleží! PPM bude poskytována místo za 196 dnů (28 týdnů x7 dnů) jen za 193 dnů!

• 13. 10. 2005 8:57

tat (neregistrovaný)

Re: Hlavní a vedlejší PP a mateřská
    ještě jsem si vzpomněla, jak jste se ptala na nemocenskou - tu byste si z VPP uplatnit mohla (za určitých podmínkek), ale musela byste si nechat vystavit 2 pracovní neschopnosti - jednu podat z HPP, druhou z VPP, to samé platí i u ošetřovačky, jen u DPČ se ošetřovačka neplatí, ale já bych do toho, kam vás tlačí váš zaměstnavatel, nešla ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).