Re: Odpisy majetku
silniční daň se do PC nedává
ostatní -viz citace z článku ing. Běhounka
Součástí pořizovací ceny jsou i náklady související s pořízením. Protože automobil může být uveden do užívání až jeho prvým zaregistrováním (viz dále k uvedení do užívání), jsou součástí pořizovací ceny i náklady na prvou registraci automobilu.
Je-li pořizován starší automobil, který v okamžiku koupě není technicky způsobilý k provozu na pozemních komunikacích, nelze jej z pohledu § 26 odst. 10 ZDP považovat za uvedený do užívání (do doby uvedení do stavu způsobilého provozu nelze uplatnit daňové odpisy), z pohledu § 7 odst. 11 vyhlášky č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „VPU“), je však tento automobil z účetního pohledu automaticky uveden do užívání (za předpokladu, že v minulosti byl u předchozího vlastníka do užívání uveden) a náklady na opětovné uvedení automobilu do stavu způsobilého k provozu novým vlastníkem tak nemohou být součástí ocenění automobilu (shodné i pro daňové účely) - stejně jako by nezvyšovaly ocenění u původního vlastníka.
Moc děkuji za odpověď.
Nevím, ale jestli jsem to dobře pochopila. V mém případě se jedná o nákladní automobil starší, který jsem koupila od jiného vlastníka. Automobil je pojízdný, který mohl okamžitě vyjet. Tak chápu-li dobře dám do pořizovací ceny pouze cenu kupní, bez jených výdajů. To už budou klasické výdaje ke zdanění. ¨
V.H.
Tak já nevím, ale mě při auditu auditoři dlouze vysvětlovali, že auto zařadím do majetku a odepisuji až v okamžiku převodu v registru vozidel. Na základě kupní smlouvy na 042, k datu přeregistrace na 022 včetně vedlejších pořizovacích nákladů tj. poplatku za změnu v registru vozidel a evidenční prohlídku tj. ověření VIN.
Silniční daně, pojistné, STK a emise jdou do nákladů.
Také mě to takto nechali přeúčtovat.
Tak co je vlastně dobře?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.