Re: "hárek"nikdo se nepřidá?
odvozuji,že je to tzv."bonovací kniha", kam se zapisují objednávky hostů na jídlo, originál objednávky z této knihy - útržek listu - se dává do kuchyně, kopie zůstává u číšníka a na konci směny by se měl účtovat součet vybraných peněz za kuchyň a souhlasit s útržky originálů kuchyně, pak ještě existuje soupis zboží, které se inventarizuje při předání restaurace - předávají si číšníci při předání třeba další osádce za dva dny - zase se zde uvádění přesné ml,l,dcl všeho x cena - poř.+přír-výdej=zůstatek...vlastně to slouží i ke kontrole majiteli a přebírajícímu....dá se podle těchto podkladů dohledat tržba restaurace zvlášť, tržba kuchyně zvlášť....takže když se porovná s uvedenou tržbou majitele v účetnictví, tak vyvstane i rozdíl.....dle objednávky v bonov.knihách fin.úřady zase mohou na základě receptur odhadnout spotřebu potravin v provozovně a srovnat se skut.výdaji,které se objevují v účetnictví...jinak mne nic jiného nanapadá...
Re: "hárek"nikdo se nepřidá?
Tohle jsem našla na netu:
Co je to hárek: hárek je bežný způsob stanovení výše tržby v restauracích podle rozdílu mezi počátečním a konečných stavem jednotlivých druhů zboží, tj.
TRŽBA = (POČÁTEK + FASOVÁNO - KONEC) * CENA ZBOŽÍ
K tržbě za zboží se dále připočítávají další položky - kuchyně (např. podle bonovací knihy), tržba za kulečníky, poplatek za sklo apod, odečítá se naopak hodnota stravenek, konzumace na fakturu, odevzdané zálohy atd.
Třeba to pomůže.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.