Re: výpověď dohodou-dodatkem k prac.smlo
Výpověď dohodou je právní i logický nesmysl. Dohoda je dvoustranné právní jednání, kdy je potřeba souhlasu obou stran. Výpověď jednostranné právní jednání, kdy ze zákona běží 2 měsíce výpovědní doba. Zbytek nemá cenu číst, protože nevíme, co vlastně vám zaměstnavatel předložil.
Upřesním tedy pokud je to nesrozumitelné - předložil mi k podpisu Dohodu o ukončení pracovní smlouvy. Je mi jasné že s dohodou musí souhlasit obě strany, ale kdybych nesouhlasila, zaměstnavatel by mne mohl pracovně zařadit na pobočku na opačném konci republiky, neboť v pracovní smlouvě mám uvedeno pracoviště ČR. Zde běžná praxe. Takže prosím, přečtěte zbytek a pokud jste ochotni poradit, děkuji
Váš pracovní poměr, bez ohledu na nemoc končí dnem 31.5.2017 - uplynutím sjednané doby.
Jaký to bude mít vliv na výši vašeho důchodu vám asi v tuto chvíli nikdo neřekne, protože neví, kolik máte pojištěných let, jaké výdělky a zda ještě do vzniku nároku na důchod budete ještě zaměstnaná.
Co a jak by bylo pro zaměstnavatele již nemá cenu řešit, když jste podepsala změnu trvání PP na dobu určitou.
Podepsala jste dohodu o ukončení PP k 31.5.2017, to znamená, že Váš PP tímto dnem skončí. Nastoupíte-li 19.5.2017 a PN, zaměstnavatel Vám zaplatí do konce května náhradu za PN, ale nebude to celých 14 dní, které by musel zaplatit, kdyby jste dohodu nepodepsala, takže budete v červnu několik dní bez peněz, až od 15. dne PN Vám začne nemocenskou vyplácet sociálka. Zaměstnavatel ale musí poslat Vaše výdělky na OSSZ a z nich se bude nemocenská počítat.
Naki ale nahoře píše, že nepodepsala dohodu o ukončení, ale že podepsala dodatek k pracovní smlouvě, ve kterém je změna oproti pracovní smlouvě s dobou neurčitou, a to, že pracovní poměr je nyní na dobu určitou do 31.5.
Takže ano, pracovní poměr v každém případě skončí dnem 31.5.
Pokud nastupujete na neschopenku 19.5., tak budete mít náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele za pracovní dny od 19.5. do 31.5. (z toho za první 3 prac. dny nic). Za 1. červen již náhradu nedostanete a od 2. června Vám bude platit nemocenskou sociálka.
Co se týká peněz, asi jste si uškodila, protože jste se připravila o možnost odstupného.
Teď si nejsem jista, jestli se doba nemoci po skončení poměru započítává pro důchod jako doba pojištěná.
Re: změna PP z doby neurčitou na určitou
Pokud si dobře vzpomínám, tak před lety podobné případy (změna pracovního poměru z doby neurčité na dobu určitou namísto dohody o ukončení pracovního poměru) někteří úředníci Úřadů práce považovali za obcházení zákona a žadatel o podporu v nezaměstnanosti pak dostal "krácenou" podporu (jen 45% namísto 65% / 50% / 40%).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.