Re: Nemocenské-PP-doba určitá.
Podpůrčí doba nemocenských dávek je 1 rok za předpokladu, že nebyl posledních 6 měsíců práce neschopen. Pokud ano, počítají se všechny pracovní neschopnosti rok zpět. Pracovní poměr mu skončí a vy budete dále platit nemocen. dávky až do vyčerpání podpůrčí doby, případně do přiznání invalidního důchodu. Na ZP nahlásíte konec pracovního poměru O, a následující den N (nemoc), ukončení nemoci K (není to vaše povinnost, ale bývá to běžná praxe).
Prosím znovu, mám obavy, že toto platí pouze u prac.poměru
na dobu neurčitou a já mám dotaz na výplatu nem.dávek
u prac.poměru na dobu určitou. Dříve platilo, že výplata
n.d. skončila posledním dnem kdy tento PP na dobu určitou
končil. Není to tak nadále?
Je tam trochu rozdíl v tom, že jestliže onemocní zaměstnanec po zkušební době, nesmí mu být dána v době jeho nemoci výpověď pro nadbytečnost. Takže jeho pracovní poměr pak stále trvá a teprve až je uschopněn, může dostat výpověď a pak teprve pracovní poměr končí.
Jestliže je ale sjednaný pracovní poměr na dobu určitou a zaměstnanec onemocní, také sice nemůže dostat výpověď v době nemoci, ale jestliže je ta nemoc delší, než je sjednané datum konce pracovního poměr, poměr skončí tímto datem, přestože nemoc nadále trvá. O ukončení pracovní neschopnosti pak rozhoduje lékař, nejdéle ale může marodit rok. Pokud předtím marodil, zkracuje se ta roční podpůrčí doba o dříve promaroděné dny. Po celou dobu pracovní neschopnosti pobírá nemocenské dávky, i když pracovní poměr už skončil.
A na otázku, zda firma byla oprávněna sjednat s absolventem poměr na dobu určitou: Ano, byla, při sjednávání prac. poměrů s absolventy už neplatí žádná omezení. Vztahují se na ně stejná pravidla jako na ostatní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.