Re: Rozpočet FKSP
Počáteční stav FKSP v rozpočtu se musí rovnat stavu účtu 912 k 31.12.2005 (poplatky účtujete rovnou na nákladový účet a mezi účty si je v lednu přeúčtujete (pokud máte pro FKSP samostatný účet). Žádné čtvrtletí se vám do tvorby nemůže dostat 2x, na účet 912 účtujete vždy tvorbu z mezd (čtvrtletní nebo měsíční) od ledna do prosince.
Re: Rozpočet FKSP
xxxxxxxxxxx
Tak jak píše předchůdce, PS FKSP se musí rovnat účtu 912. Pravda je, že k 31.12. pouze zaúčtujete jednotlivé pohyby, tj. tvorbu FKSP např. 4.čtvrtletí (jak je u Vás ošetřeno ve směrnici), účetně si převedete poplatky, úrok z běž.účtu FKSP - jo, u té tvorby - FKSP tvoříte např. čtvrtletně, jsou to v podstatě zálohy, až znáte k 31.12. skutečný objem mezd, spočítáte si 2% z jejich objemu a dopočítáte, kolik ještě můžete na FKSP dát, zaúčtujete si např. příspěvek na stravné zaměstnanců za uplynulé čtvrtletí apod.. Vždycky k závěrce si dělám porovnání běž. účtu pro FKSP a ú.912, musím se dostat na stejný zůstatek, tzn. zdůvodním si rozdíly, proč např. 243 je nižší-vyšší než ú.912 - je to proto, že platby na a z účtu 243, které jsou zúčtovány k 31.12. Vám skutečně neodejdou nebo nepřijdou na ú. 243 dříve, než v lednu dalšího roku.
Možná jsem Vás tím teď trochu domotala, ale zkuste si udělat porovnání obou účtů - na 243 je to skutečně jenom o pohybu finančních částek, ale musí Vám souhlasit s 912....
ještě mi kdysi kdosi radil (dokonce Vaše jmenovkyně) kontrolu
243 (účet FKSP) + 335 (půjčky FKSP) - 912 = 0
případné rozdíly mohou činit např. faktury z FKSP zaúčtované na 912, ale proplacené v následující období ... no vidíte, je to pořád dokola... takže poč. stav pro rozpočet berte opravdu to, co máte k 31.12. na 912...hlavně, abyste tam měla všechno, co se týká roku 2005, zaúčtované...
Pokud jsem Vás dopletla, omlouvám se...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.