Re: Rozpočet FKSP
Počáteční stav FKSP v rozpočtu se musí rovnat stavu účtu 912 k 31.12.2005 (poplatky účtujete rovnou na nákladový účet a mezi účty si je v lednu přeúčtujete (pokud máte pro FKSP samostatný účet). Žádné čtvrtletí se vám do tvorby nemůže dostat 2x, na účet 912 účtujete vždy tvorbu z mezd (čtvrtletní nebo měsíční) od ledna do prosince.
Re: Rozpočet FKSP
xxxxxxxxxxx
Tak jak píše předchůdce, PS FKSP se musí rovnat účtu 912. Pravda je, že k 31.12. pouze zaúčtujete jednotlivé pohyby, tj. tvorbu FKSP např. 4.čtvrtletí (jak je u Vás ošetřeno ve směrnici), účetně si převedete poplatky, úrok z běž.účtu FKSP - jo, u té tvorby - FKSP tvoříte např. čtvrtletně, jsou to v podstatě zálohy, až znáte k 31.12. skutečný objem mezd, spočítáte si 2% z jejich objemu a dopočítáte, kolik ještě můžete na FKSP dát, zaúčtujete si např. příspěvek na stravné zaměstnanců za uplynulé čtvrtletí apod.. Vždycky k závěrce si dělám porovnání běž. účtu pro FKSP a ú.912, musím se dostat na stejný zůstatek, tzn. zdůvodním si rozdíly, proč např. 243 je nižší-vyšší než ú.912 - je to proto, že platby na a z účtu 243, které jsou zúčtovány k 31.12. Vám skutečně neodejdou nebo nepřijdou na ú. 243 dříve, než v lednu dalšího roku.
Možná jsem Vás tím teď trochu domotala, ale zkuste si udělat porovnání obou účtů - na 243 je to skutečně jenom o pohybu finančních částek, ale musí Vám souhlasit s 912....
ještě mi kdysi kdosi radil (dokonce Vaše jmenovkyně) kontrolu
243 (účet FKSP) + 335 (půjčky FKSP) - 912 = 0
případné rozdíly mohou činit např. faktury z FKSP zaúčtované na 912, ale proplacené v následující období ... no vidíte, je to pořád dokola... takže poč. stav pro rozpočet berte opravdu to, co máte k 31.12. na 912...hlavně, abyste tam měla všechno, co se týká roku 2005, zaúčtované...
Pokud jsem Vás dopletla, omlouvám se...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
25. 10. 2005 14:00
Prosím jak mám do rozpočtu FKSP zahrnout počáteční stav účtu FKSP - co to je? Stav, který mám na účtu k 31.12.? Nebo se tam zahrnuje i tvorba zúčtovaná do 4.Q. předch.kal.roku, která se převádí až v násl. roku, tj. v lednu? Tak jak to udělala má předchůdkyně? A pak tam ještě zahrnula poplatky za vedení účtu, které byly převedeny z BÚ na FKSP až v lednu násl.kal.roku. Nikde jsem nenašla jestli je toto správné, ale nějak se mně to nezdá. Další příjem je tvorba, tj. 2% z celoročního objemu platů - tj. 1 až 4.Q. Kdybych do rozpočtu zahrnula i celou tuto tvorbu, bylo by tam vždy 4.Q 2krát.
Moc děkuju za radu. Hana