Re: Minimální mzda
No podle mne se to nijak zdůvodňovat nemusí, prostě je zákonem dané, že zdravotní pojištění musí být odvedeno alespoň z minimální mzdy a srazit se to zaměstnanci musí, i když s tím nesouhlasí:
592/1992 Sb, §5:
Zaměstnavatel odvádí část pojistného, které je povinen hradit za své zaměstnance.19) Současně odvádí i část pojistného, které je povinen hradit zaměstnanec, srážkou z jeho mzdy nebo platu, a to i bez souhlasu zaměstnance.
Nejde mi teď momentálně o pojištění, to je jasné, že se musí odvádět ze mzdy. Jde mi o to, že po odečtení pojištění a daně zůstane z minimální mzdy čistá mzda, ale z této mzdy chce zaměstnavatel vyplácet pouze část, protože zaměstnanec je zaměstnán jen na poloviční úvazek. A to nevím jak provést.
Přesně tak. Pokud pracuje na poloviční úvazek, dostane pouze polovinu minimální mzdy. Z té s taky vypočítá pojistné. Suma, o kterou musí odvést víc (aby to bylo jako z minimální mzdy) se zaměstnanci strhne z čistého. Jeho souhlas k tomu nepotřebujete, je to vaše povinnost daná zákonem.
Velmi jednoduše. Daň do toho vúbec nepleťte, ta nemá s minimální mzdou nic společného. Vy ze skutečné mzdy zaměstnanci odvedete např. 500 Kč na pojištění, ale z minimální mzdy by to mělo být 800,- , takže 300 Kč mu strhnete z jeho čisté mzdy a tuto částku také odešlete.
Z hrubé mzdy, která přísluší zaměstnanci za jeho nižší úvazek vypočtu čistou a od té odečtu - formou srážky - doplatek do minima ZP (tj. do 970,- Kč), tuto srážku pak odvedu spolu s ostatním pojistným na účet zdravotní pojišťovny, u které je zaměstnanec pojištěn, VS = IČ organizace.
Nevím jaký program používáte. Já do toho svého v konfiguraci uvedu, že se má srážet ZP z MM. Pracovní úvazek a mzdu uvedu také. Tento program pak vypočítá ZP ze skutečné mzdy a dále pak dopočítá 13,5% ZP z rozdílu do MM. Tohle vše se pak uvede na výplatním lístku do zdrav.pojištění. Nesouhlasím tedy, že s daněmi to nemá co dělat. Tímto způsobem vlastně zaměstnanec platí nižší daně, neboť je mu odečteno vyšší ZP. Pokud kolegové odvádí ZP až jako srážku z čisté mzdy, neprojeví se tato částka v základu daně, což je dle mého názoru chybně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.