Re: Minimální mzda
No podle mne se to nijak zdůvodňovat nemusí, prostě je zákonem dané, že zdravotní pojištění musí být odvedeno alespoň z minimální mzdy a srazit se to zaměstnanci musí, i když s tím nesouhlasí:
592/1992 Sb, §5:
Zaměstnavatel odvádí část pojistného, které je povinen hradit za své zaměstnance.19) Současně odvádí i část pojistného, které je povinen hradit zaměstnanec, srážkou z jeho mzdy nebo platu, a to i bez souhlasu zaměstnance.
Nejde mi teď momentálně o pojištění, to je jasné, že se musí odvádět ze mzdy. Jde mi o to, že po odečtení pojištění a daně zůstane z minimální mzdy čistá mzda, ale z této mzdy chce zaměstnavatel vyplácet pouze část, protože zaměstnanec je zaměstnán jen na poloviční úvazek. A to nevím jak provést.
Přesně tak. Pokud pracuje na poloviční úvazek, dostane pouze polovinu minimální mzdy. Z té s taky vypočítá pojistné. Suma, o kterou musí odvést víc (aby to bylo jako z minimální mzdy) se zaměstnanci strhne z čistého. Jeho souhlas k tomu nepotřebujete, je to vaše povinnost daná zákonem.
Velmi jednoduše. Daň do toho vúbec nepleťte, ta nemá s minimální mzdou nic společného. Vy ze skutečné mzdy zaměstnanci odvedete např. 500 Kč na pojištění, ale z minimální mzdy by to mělo být 800,- , takže 300 Kč mu strhnete z jeho čisté mzdy a tuto částku také odešlete.
Z hrubé mzdy, která přísluší zaměstnanci za jeho nižší úvazek vypočtu čistou a od té odečtu - formou srážky - doplatek do minima ZP (tj. do 970,- Kč), tuto srážku pak odvedu spolu s ostatním pojistným na účet zdravotní pojišťovny, u které je zaměstnanec pojištěn, VS = IČ organizace.
Nevím jaký program používáte. Já do toho svého v konfiguraci uvedu, že se má srážet ZP z MM. Pracovní úvazek a mzdu uvedu také. Tento program pak vypočítá ZP ze skutečné mzdy a dále pak dopočítá 13,5% ZP z rozdílu do MM. Tohle vše se pak uvede na výplatním lístku do zdrav.pojištění. Nesouhlasím tedy, že s daněmi to nemá co dělat. Tímto způsobem vlastně zaměstnanec platí nižší daně, neboť je mu odečteno vyšší ZP. Pokud kolegové odvádí ZP až jako srážku z čisté mzdy, neprojeví se tato částka v základu daně, což je dle mého názoru chybně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
31. 10. 2005 13:30
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli by mi někdo poradil? Máme v práci zaměstnance, který dělá na poloviční úvazek, konkrétně na 4,5 hodiny denně. Při kontrole na VZP nám bylo řečeno, že musíme za něj odvádět odvody z minimální mzdy. Můj dotaz tudíž směřuje k tomu, jestli lze a jak to technicky provést, že by se odvody provedly z minimální mzdy a jemu byla vyplacena nižší částka, tudíž ne celá částka z minimální mzdy, ale třeba jen polovina. Děkuji předem za pomoc.