Re: zam-nec nenastoupil, přihlášky/odhlá
Dobrý den,
já bych se telefonicky spojila s OSSZ, ZP, domluvila se. Kdyby chtěli doklad, vypracovat a poslat. Kdyby nechtěli, tak bych poslala dopis na úřady, že na základě tel. hovoru s XY, potvrzuji zrušení přihlášek.
Toto je jeden z důvodů, proč už externě mzdy nedělám. Držím palce.
>>>>>Od klienta jsem měla minulý týden informaci o nástupu
>>>>>nového zam-ce, nástup měl být k 21.9. Toto pondělí
>>>>>jsem tedy odeslala přihlášky na sociálku a zdr.
>>>>>pojišťovnu.
>>Tak jinak, oni vůbec smlouvu nepodepsali. Nějak mi to
>>zapomněli říct, že se ani nemá přihlašovat. Se z nich
>>picnu. Jde nějak zrušit, nebo stornovat přihlášky?
>Dobrý den,
>já bych se telefonicky spojila s OSSZ, ZP, domluvila
>se. Kdyby chtěli doklad, vypracovat a poslat. Kdyby
>nechtěli, tak bych poslala dopis na úřady, že na základě
>tel. hovoru s XY, potvrzuji zrušení přihlášek.
>Toto je jeden z důvodů, proč už externě mzdy nedělám.
>Držím palce.
Normálně odhlášky s datem přihlášek - a při kontrole nebo telefonátu pak vysvětlení úřednici. Pokud byl pokyn klienta písemný (mejl např.), máte i doklad. Pokud to bylo jen telefonické, pak je to na vašich vyjednávacích schopnostech.
Osobně nevidím problém v externím zpracování mezd - problém vidím v tom, že tazatelka jednala bez jakéhokoli písemného dokladu.
Příště raději podat přihlášky o několik dnů později než následně řešit problém podobného rázu.
Hezký den.
Když dáte odhlášky v den nástupu, znamená to, že 1 den pracoval a to není pravda (u ZP kód Q). A máte pravdu, problém není v externím zpravoání, problém je: dostat z nich doklady včas. Později nahlásit taky není řešení, protože můžete dostat pokutu (kdo ji bude platit)! a s nástupem platnosti GDPR máte další starost a to dost velkou.
Nejednala jsem na základě ústního sdělení, mám písemné podklady, takže nějakého útoku ze strany klienta se neobávám. Sám si sype popel na hlavu, ví, že je to jeho chyba. I tak ale ponaučení, před odesláním přihlášek budu chtít od podnikatelů písemné stvrzení, že zaměstnanec skutečně nastoupil. Jdu volat na úřady. Děkuji všem za podnětnou debatu a přeji hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.