Re: DUZP služby
Služby poradenské (ale ne právního charakteru), fakturuje se ročně dopředu. V podstatě na FÚ mně paní nebyla schopna poradit, resp. mně řekla, že to záleží na nás a druhá paní na FÚ mě řekla, ať si přečtu zákon o DPH a když jsem se jí zeptala, jestli jsem si tento zákon vyložila správně, tak mně odpověděla, že od toho tam není a že už se těší do důchodu (vím, že to do této diskuze nepatří, ale úřad k nezaplacení, i když možná jsem měla jen smůlu).
Ještě upřesňuji nejedná se o zálohovou fakturu, ale o "ostrou" fakturu, kolegyně to dělá tak, že vystaví fakturu za služby od 1.7. do 30.6. následujícího roku např. s datem vystavení 15.7. a s DUZP 31.7. a v červenci se odvede DPH - s tím problém zatím nebyl, ale teď na to zapomněla.
Myslím si, že to kolegyně dělá špatně, u služeb je DUZP dnem poskytnutí služby nebo dnem vystavení faktury, podle toho, co nastane dříve. takže byste měli mít DUZP 15.7., když byla faktura vystavená 15.7. a analogicky se domnívám, že by i faktura vystavená
3.10. měla mít DUZP 3.10., protože služba ještě není ukončená.
Ale záleží také na smlouvě, jaké datum fakturace tam je sjednané.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.